8 højdepunkter fra Donald Trumps tale: Ros til Kim Jong-Un, Kinas dødsstraf og Israels mure

Donald Trump erklærede i dag national undtagelsestilstand, men kom vidt omkring i sin tale foran Det Hvide Hus. Præsidenten talte blandt andet om forholdet til Kim Jong-Un og om Japans ønske om at give Donald Trump Nobels Fredspris.

Donald Trump erklærede i dag national undtagelsestilstand. Præsidenten hævder, at USA befinder sig i en nødsitutionen, fordi stoffer, kriminalitet og illegale migranter kommer fra Mexico og ind i USA. Ved at erklære undtagelsestilstand kan Donald Trump frigive midler til at bygge en mur langs den mexicanske grænse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Chris Kleponis

Donald Trump erklærede i dag national undtagelsestilstand for skaffe midler til opførelsen af en mur langs den mexicanske grænse.

Det skete i en tale foran Det Hvide Hus. Men talen handlede ikke kun om muren. Den handlede også om Brexit, Kina, Israel, Syrien, Nordkorea og Vietnam, dødsstraf, handelsaftaler, fake news, Trumps tremendous resultater - og Nobels Fredspris, som Japan angiveligt ønsker, at den amerikanske præsident skal have for sin indsats i forhandlingerne med Nordkorea.

Berlingske bringer her en række højdepunkter fra den 50 minutter lange tale.

1. Grænsemuren

Lad os starte med kernen, grænsemuren. Donald Trump argumenterede endnu engang for effekten af at opføre en mur langs den mexicanske grænse:

»Når du kigger, og når du lytter til politikere, særligt demokrater, så siger de, at det hele kommer ind igennem grænsekontrollen. Det er forkert. Det er forkert. Det er bare en løgn. Det hele er en løgn. De siger, at mure ikke virker. Mure virker 100 procent«.

2. Israels mure

For at styrke sin sag dragede Donald Trump også paralleler til de mure, som den israelske regering har opført:

»Tag og kig på Israel. De bygger endnu en mur. Deres mur er 99,9 procent effektiv, fortæller de mig – 99,9 procent. Sådan ville det også være for os. Den eneste svaghed er, at de går mod en mur, og så går de rundt om muren. De går rundt om muren og ind. Ok? Det er dét, meget simpelt«.

3. Stoffer og kriminalitet

Donald Trump ønsker blandt andet at opføre muren langs den mexicanske grænse for at forhindre handel med illegale stoffer og anden kriminalitet i at komme ind i USA. Endnu engang talte Donald Trump om forekomsten af mord i Mexico.

»Vi har faktisk arbejdet meget bedre sammen med Mexico end nogensinde før. Jeg vil gerne takke præsidenten. Jeg vil gerne takke Mexico. De har deres egne problemer. De har et større antal mord end nogensinde før i deres historie, næsten 40.000 mord. 40.000«

Ifølge officielle tal var der godt 33.000 mord i Mexico sidste år.

4. Angel Moms

Til stede under talen var forældre, der har mistet deres børn – angiveligt dræbt af personer, der opholder sig illegalt i USA. Forældrene havde medbragt billeder af deres afdøde børn.

»Jeg har sådan en respekt for de mennesker, angel moms, angel dads, angel families. Jeg har stor respekt for de mennesker, det er gode mennesker. Det er gode mennesker. De kæmper for deres børn, som er er blevet dræbt af mennesker, som opholdt sig illegalt i det her land«

Såkaldt Angels Moms var tilstede på første række under Donald Trumps tale. De hævder, at deres børn er blevet dræbt af personer, der opholdt sig illegalt i USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN SMIALOWSKI.

Angel Moms er blevet beskyldt for at skabe splid. Den anklage adresserede Donald Trump også:

»Det ægte land – vores ægte land, de mennesker som virkelig elsker vores land, de elsker jer. Så det vil jeg bare have, at I ved. Jeg ved, hvor hårdt I kæmper, og jeg ved, hvor hård jeres kamp er«.

5. Dødsstraf og Kina

Donald Trump har tidligere argumenteret for at indføre dødsstraf over for personer, der handler med stoffer. Han benyttede derfor også talen til at rose Kina for landets dødsstraf:

»Da jeg spurgte Præsident Xi, sagde jeg: Har du et problem med stoffer? Nej, nej, nej. Jeg sagde, du har 1,4 milliarder mennesker, hvad mener du med, at du ikke har et problem med stoffer? Nej, vi har ikke et problem med stoffer. Jeg sagde hvorfor? Dødsstraf. Vi giver dødsstraf til personer, der sælger stoffer, problem slut«.

Han adresserede også den handelsaftale, som USA og Kina er ved at indgå:

»Vi kommer til at tjene milliarder af dollars på den her handelsaftale. Det kommer til at være godt vores land og godt for Kina, håber jeg«

6. Forholdet til Nordkorea

Donald Trump fortsætter sine forhandlinger med Kim Jong-Un den 27. og 28. februar i Vietnam, og præsidenten fandt også tid til at rose den nordkoreanske leder i sin tale:

»Det var en meget hård dialog i begyndelsen. Fire and fury. Total udslættelse. »Min knap er større end din«. Og »min knap virker«. Husker I det? I husker det ikke. Og folk sagde: »Trump er skør«. Og ved I, hvad det endte med at være? Et meget godt forhold. Jeg kan rigtig godt lide ham, og han kan rigtig godt lide mig«.

7. Nobels Fredspris

Da præsidenten efter talen tog imod spørgsmål, afslørede han, at Japans præsident ønsker, at Donald Trump skal have Nobels Fredspris.

»Ingen missiler, ingen raketter, ingen atomtest. Vi har lært meget. Men meget mere vigtigt end alt det, meget mere vigtigt – meget, meget mere vigtigt end det – er, at vi har et godt forhold. Jeg har et rigtig godt forhold til Kim Jong-Un. Jeg har gjort et arbejde. Faktisk, så tror jeg, at jeg kan sige det her: Japans premierminister Abe gav mig den smukkeste kopi af et brev, som han har sendt til de personer, som uddeler en ting, der hedder Nobelprisen. Han sagde: Jeg har nomineret dig, eller respektfuldt på vegne af Japan, beder jeg dem give dig Nobels Fredspris. Jeg sagde: Tak«

8. Fake news

Intet pressemøde uden en anklage om, at pressen bedriver fake news. En CNN-journalist bad om Donald Trumps kommentere, at antallet af mennesker, der krydser grænsen fra Mexico til USA nærmer sig et rekordlavt antal, og at andelen af udokumenterede immigranter, der begår kriminalitet, er lavere end andelen af indfødte amerikanere.

Journalisten og Donald Trump mundhuggedes, indtil præsidenten afsluttede med at sige:

»Du er fake news, du har en agenda. De tal, som du gav, er forkerte. Tag og kig på vores føderale fængsler, se hvor mange af dem procentvis, som er illiegale fremmede, bare se. Værsgo, se. Det er et fake spørgsmål«.

Ifølge officielle tal har antallet af personer, der krydser grænsen fra Mexico til USA været faldende de seneste år. Og ifølge et faktatjek fra mediet ABC er det også korrekt, at andelen af udokumenterede migranter, der begår kriminalitet, er lavere end andelen af indfødte amerikanere, der begår kriminalitet.