19 børn dræbt i skoleskyderi: Tidligere klassekammerat modtog billeder af våben og ammunition inden angreb

Et af historiens mest dødelige skoleskyderier har fundet sted på en skole for mindre børn i Texas. En 18-årig mand har skudt og dræbt 21 personer. Her er, hvad vi ved.

 
19 elever og to lærere er blevet dræbt i et skoleskyderi i den amerikanske delstat Texas. Der er tale om et af de dødeligste skoleskyderier i USAs historie. Video: Ritzau/Scanpix. Redigering: Emma Märtens Christensen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

19 elever og to lærere er blevet dræbt i et skoleskyderi i den amerikanske delstat Texas. Der er tale om et af de dødeligste skoleskyderier i USAs historie.

Politiet har dræbt den formodede gerningsmand

Her er, hvad vi ved:

Skyderiet fandt sted 100 kilometer nord for den mexicanske grænse på Robb Elementary School i byen Uvalde. Skolen er for elever i alderen 5 til 11 år. Det vides ikke, om gerningsmanden tidligere har været elev på skolen.

Inden masseskyderiet skød gerningsmanden angiveligt sin bedstemor. Hun er indlagt på hospitalet i kritisk tilstand.

Politiet, der rykkede ind på skolen, endte i en skududveksling med gerningsmanden. To betjente blev ramt, inden politiet til sidst skød og dræbte gerningsmanden.

Flere amerikanske medier har identificeret gerningsmanden som en 18-årig ung mand, der arbejdede på den lokale Wendy's, som er en fastfoodkæde.

Hans nu tidligere chef på Wendy's fortæller til CNN, at gerningsmanden »hovedsagelig holdt sig for sig selv«:

»Han var den stille type – ham der ikke siger så meget. Han blandede sig ikke rigtig med de andre ansatte.«

Den 18-årige gerningsmand skød sin bedstemor inden angrebet. Politiet har afspærret huset. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jordan Vonderhaar/AFP/Ritzau Scanpix.

Fire dage inden skoleangrebet modtog en tidligere klassekammerat billeder fra gerningsmanden. På et billede var der en pistol og store mængder ammunition.

Den tidligere klassekammerat, som ikke har ønsket at få sit navn frem, fortæller til CNN, at han spurgte, hvad der foregik. Gerningsmanden skulle have svaret, at der »ikke var noget at bekymre sig om«.

»Jeg ser meget anderledes ud nu. Du ville ikke kunne genkende mig,« svarede gerningsmanden ifølge vennen, som af og til spillede Xbox med den nu dræbte 18-årige.

Ifølge den tidligere klassekammerat blev gerningsmanden »hånet af andre« for sit tøj og den økonomiske situation, hans familie befandt sig i. Der er umiddelbart ikke kommet flere oplysninger frem om familiens økonomiske forhold.

»Han ville ligesom ikke gå i skole … og han droppede bare langsomt ud,« fortæller den tidligere klassekammerat.

Det var dog ikke kun den tidligere klassekammerat, som gerningsmanden angiveligt delte våbenbilleder med.

På en Instagram-profil, der har samme navn som den person, amerikanske medier har identificeret som gerningsmanden, blev der tre dage før angrebet delt billeder af to halvautomatisk AR-15-rifler. Det skriver flere medier, der også bringer billederne.

På gerningsmandens TikTok-profil er der ingen personlig beskrivelse. I stedet har han skrevet teksten: Kids be scared irl – »børn, vær bange i det virkelige liv«.

Endnu intet motiv

Angrebet er det mest dødelige amerikanske skoleskyderi siden massakren på Sandy Hook-skolen for snart ti år siden, hvor 20 børn og seks voksne blev dræbt.

Gerningsmanden i Uvalde formodes at have handlet alene, oplyser politiet på et pressemøde.

Præsident Joe Biden opfordrede i en tale tirsdag aften amerikansk tid nationen til at stramme våbenlovgivningen.

»Hvor mange skolebørn skal se deres venner dø, som var de midt på en slagmark?« spurgte præsidenten.

»Hvorfor? Hvorfor er vi villige til at leve med dette blodbad?«

Joe Biden vil dog – ligesom præsidenter før ham – få svært ved at stramme våbenloven nationalt, fordi det politiske flertal ikke er til stede.

Politiet frygter, at antallet af ofre vil stige. To tiårige piger er indlagt på hospitalet – den ene er i kritisk tilstand.

Der er foreløbig ingen oplysninger om motivet til skyderiet.