18 stående klapsalver står som den stærkeste nyhed fra NATOs topmøde

Kan stående ovationer i sig selv være en nyhed? I tilfældet NATO, der har gået grumt meget igennem de seneste par år, er der tale om den bedste nyhed.

Højdepunktet under NATOs 70 års jubilæums-topmøde i Washington de seneste to dage blev den tale, som NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg holdt for Kongressen. Klapsalverne ville ingen ende tage.  Her vicepræsident Mike Pence og Demokraternes majoritetsleder i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, i fælles tværpolitisk hyldest. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jim Lo Scalzo/EPA/Ritzau Scanpix

For blot ni måneder siden endte NATOs topmøde i Bruxelles med bulder og brag og frygt for, at præsident Trump var på vej til at trække USA ud af den vestlige forsvarsalliance.

De seneste to dages 70 års NATO-jubilæum i Washington DC har til alles lettelse været en kærkommen bekræftelse af, at alliancen står stærkt og holder sammen imod nye og store trusler.

Især én person anerkendes for dette på topmødet: Jens Stoltenberg, NATOs generalsekretær.

Stoltenberg modtog 18 stående ovationer i Kongressen, da han onsdag indledte fejringen af NATO med en ekstraordinær tale, der på forhånd var udset som afgørende for at bygge bro mellem de europæiske NATO-lande og USA efter, at Donald Trump tidligere skabte tvivl om værdien af samarbejdet.

Udenrigsminister Anders Samuelsen

»Det væsentligste signal er, at alle nu arbejder tæt sammen«


I sin 38 minutter lange tale formåede Jens Stoltenberg at give anerkendelse til den skeptiske præsident for at have kæmpet indædt for større bidrag fra de europæiske lande og at få understreget den fortsatte nødvendighed af alliancen for at forsvare såvel Europa som USA.

»NATO-allierede må bruge flere penge på forsvaret. Det har været den klare besked fra præsident Trump, og det har en reel effekt,« sagde Jens Stoltenberg til stående bifald fra både demokrater og republikanere.

Stoltenberg tog dog samtidig livtag med Donald Trump og gik hårdt til angreb på Ruslands aggressive optræden, hvilket omfatter alt fra Ukraine til at blande sig i demokratiske valg, hvilket Donald Trump til selv partifællers bekymring har draget tvivl om sandheden i.

Jens Stoltenberg fik ligeledes stående bifald for en kommentar om, at alliancen baserer sig på løftet om »alle for én og én for alle«.

»Der har helt klart hersket en anden stemning denne gang, og det skyldes helt klart Jens Stoltenbergs indsats, hvilket også er en grund til, at han er blevet forlænget,« sagde udenrigsminister Anders Samuelsen, der repræsenterede Danmark på topmødet:

»Dét, at Stoltenberg kommer til Washington og bliver afbrudt med stående ovationer 18 gange sender et klart signal om, at USA er i centrum af NATO og i høj grad til stede i Europa. Det væsentligste fra dette møde er, at der er sendt et klart signal om, at NATO-landene står sammen, og at vi er bevidste om den trussel, Rusland står for.«

På NATO-landenes udenrigsministermøde torsdag var det ikke mindst en byge af russiske trusler, der blev drøftet. Herunder Ruslands annektering af Krimhalvøen i 2014, og at Rusland har eskaleret denne konflikt ved til søs at have sat våbenmagt bag nye krav om suverænitet over det afgørende Kertj-stræde mellem Krim og Ruslands fastland og ud til Sortehavet.

»Der kommer nye tiltag i forhold til Sortehavet, men det væsentligste signal er, at alle nu arbejder tæt sammen. Og at NATO holder fast i den tostrengede strategi, hvor vi på den ene side fastholder en dialog med russerne på områder, hvor det giver mening, og på den anden holder fast i sanktioner,« siger Anders Samuelsen:

»Ligesom Danmark var med til at tage initiativ til de seneste sanktioner fra europæisk side for at få frigivet 24 ukrainske sømænd, som russerne har taget til fange.«

Michael Bjerre er Berlingskes korrespondent i USA