13-årige Adam løfter hænderne over hovedet. Sekundet efter er han død – dræbt af politiet

Netop frigivne videooptagelser viser politiet skyde og dræbe en 13-årig dreng i Chicago. Drabet sker på et intenst tidspunkt, hvor utilfredsheden med det amerikanske politi allerede er stor efter flere uger med stigende politivold.

 
Den 29. marts var det 13-årige Adam Toledo. Den 11. april var det 20-årige Daunte Wright. I løbet af de sidste par uger er to unge mænd blevet unødvendigt skudt og dræbt af politibetjente i USA. Video: Reuters/Ritzau Scanpix, AP. Redigering: Sarah Sander, Mathilde Geertsen. Fold sammen
Læs mere

13-årige Adam Toledo løfter begge hænder op over hovedet, idet politiet nærmer sig. Sekundet efter rammer skuddet, og drengen falder døende om.

Politiet i Chicago har frigivet videooptagelser af de sidste få minutter af Adam Toledos korte liv, inden han blev skudt og dræbt af en politibetjent.

Oplysningerne om drabet er offentliggjort på et tidspunkt, hvor der i forvejen er en ophedet debat om politibrutalitet i USA, som følge af en betjents drab på den 20-årige sorte Daunte Wright og den igangværende retssag mod betjentene, der dræbte George Floyd.

Det unødvendige drab på den kun 13-årige dreng understreger igen den stigende politivold og politiets dårlige dømmekraft i USA, skriver CNN og The Guardian.

Optagelserne har antændt en vrede og flere demonstrationer i Chicago, hvor borgmester, Lori Lightfoot, opfordrer til ro i byen, efter frigivelsen af det voldsomme materiale. På et pressemøde torsdag forklarer hun, at videoen er »utrolig vanskelig at se, især i slutningen« og understreger, at »vi svigtede Adam«.

Drabet på Adam fandt sted 29. marts, da drengen var sammen med en 21-årig ung mand, der af politiet var anklaget for adskillige forbrydelser udført samme aften. Herunder skødesløs håndtering af skydevåben samt at have udsat børn for fare.

I jagten på den 21-årige mand opsporede politiet Adam Toledo. Optagelserne viser, hvordan politiet løber ned af en gyde, hvor de råber drengen an og råber, han skal løfte sine hænder op over hovedet. I det han gør det, skyder en betjent et enkelt skud i brystet på drengen, der falder døende om.

I en tidligere erklæring gav politiet indikation af, at Adam havde en pistol i hånden, da politiet opsøgte ham, og at det skulle være årsagen til skuddet. Men af det nye videomateriale fremgår det, at drengen ikke umiddelbart bar et våben. Politiet har dog fortalt, at man senere har fundet et våben tæt på gerningsstedet.

Drabet har medført reaktioner både foran politistationen i Chicago, men også på de sociale medier, hvor vreden over drabet er stor.

Ibram X Kendi, forfatter og aktivist, skriver blandt andet på Twitter, at Adams hænder var oppe i vejret, da betjenten skød.

»Men selvom de var nede, skulle #AdamToledo stadig trække vejret lige nu.«

Borgmester Lori Lightfoot er blevet opfordret til at træde tilbage, da Adam ikke er det eneste drab, hvor politiet har været involveret i den seneste tid i Chicago. Udover Adams død sidste måned blev 22-årige Anthony Alvarez og 18-årige Travon Chadwell også dræbt af betjente i marts. Borgmesteren har ikke indgivet indikation af at ville træde tilbage.