Tysk kamp mod luksusbiler

Aktivister og miljøforkæmpere bekæmper luksusbiler med ildspåsættelse og punkteringer. 90 biler er brændt af i Tyskland.

Tyske miljøaktivister bekriger luksusbiler med alt fra piftede dæk til ildspåsættelser. Fold sammen
Læs mere

Store og forslugne luksusbiler får stadig flere mennesker med en grøn dagsorden til at se rødt. I 2005 satte amerikanske miljøaktivister ild til flere forhandlere af firehjulstrækkere i protest mod biltypens ekstreme brændstofforbrug. Nu breder oprøret sig til Tyskland, der producerer nogle af verdens mest potente og tørstige bilmodeller.

Særligt i Berlin, der er berømt og berygtet som hjemsted for handlekraftige aktivister, bør man tænke sig om to gange, før man parkerer sin Porsche Cayenne eller Mercedes S-klasse på gaden. Siden nytår er 85 luksusbiler blevet brændt af i den tyske hovedstad. Set i lyset - eller rettere ildskæret - af, at der hver gang er tale om limousiner, firehjulstrækkere og sportsvogne af den motorstærke slags, mistænker politiet militante venstrefløjsaktivister for at stå bag ildspåsættelserne. Mindst 14 personer er blevet anholdt, men angrebene på luksusbilerne fortsætter med uformindsket styrke.

Andre aktivister går mindre voldsomt til værks. I stedet for at stryge tændstikken, placerer de den i ventilerne på de store bilers dæk. Når ejeren vender tilbage til sin bil på fire flade dæk, sidder der en skriftlig forklaring under vinduesviskeren. Her opfordrer miljøaktivisterne i anonyme bekendelsesbreve bilejerne til at overveje, om det ikke er på tide at skifte den forslugne luksusbil ud med en mindre, mere beskeden bil af hensyn til miljøet. Alene indenfor de sidste tre uger har politiet i Berlin modtaget 87 af den slags anmeldelser.

Ved at nøjes med at pifte dækkene, har miljøaktivisterne gode muligheder for at undgå straf, hvis de pågribes på fersk gerning. Modstanden mod luksusbilerne er blevet så markant i Tyskland, at flere politikere i Berlin ønsker at nedsætte en kommission, der skal kulegrave fænomenet.