'Til stregen' er en satirisk kommentar til dagens nyhedsbillede. Tegningen leveres af Berlingskes faste tegnere på skift.

Om en uge kan de måske ikke tegne frit længere

Ukrainske stemmer: Hvordan tegner man en krig? Berlingske har bedt fire af Ukraines bedste satiretegnere sætte streg på den russiske invasion af deres hjemland.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ytringsfriheden har længe været under pres i Rusland, og det russiske styre sætter nu russiske medier under endnu strengere kontrol. De må ikke omtale krigen i Ukraine som en »krig«. Den må heller ikke omtales som et »angreb« eller en »invasion«. De skal kalde krigen en »specialoperation«, og de skal filtrere stærkt i beretninger fra fronten.

Krigens gru og omfang forties, og russiske medier, som ikke retter ind, truede med store bøder eller ligefrem lukning. Tirsdag blev to uafhængige medier i Moskva, radiostationen Ekho Moskvi og Dostj tv, anklaget for at sprede »falske informationer« om den russiske invasion i Ukraine og blokeret af de russiske myndigheder.

Desværre er der også i Vesten en fristelse til at slå ned på det frie ord i krigstid. Europa-Kommissionen har taget teten i forsøg på at lukke statslige russiske medier som propagandakanalen RT og Sputnik fra at sende i EU-lande. Det er den forkerte vej at gå. Vi skal hellere bevare et åbent vindue ind til den statskontrollerede russiske parallelvirkelighed, og vi skal vise, at der er forskel på demokratier og autokratier, når det gælder respekten for ytringsfriheden.

Ukraine kæmper i disse døgn for at overleve som fri nation. Vi har derfor bedt nogle af landets bedste karikaturtegnere om lov til at præsentere deres værker uden for Ukraine. Satiretegningen er en fri udtryksform, som kan provokere og udfordre magthavere. Endnu kan ukrainske tegnere udtrykke sig, som de vil. Men de risikerer ligesom andre ukrainere at miste livet i krigen, og de risikerer også at miste deres ytringsfrihed, hvis det lykkes Putin at opnå kontrol med Ukraine og indsætte et Moskva-tro regime.

Oleksy Kustovsky

Oleksy Kustovsky, (f. 1971 i Kyiv) er selvlært tegner. Han fik sin første tegning offentliggjort i 1998 og har siden vundet en lang række priser. Han har siden 2004 arbejdet som illustrator for Holos Ukrainy, en avis som udgives af det ukrainske parlament. Siden den russiske invasion af Krim i 2014 har han også samarbejdet med Radio Free Europe/Radio Liberty, der er finansieret af den amerikanske stat. Han bor i Vyshneve i udkanten af Kyiv.

 

 

Vladimir Kazanevsky

Vladimir Kazanevsky (f. 1950) har arbejdet som tegner i 41 år. Han udkommer blandt andet i  Krainia (Ukraine), Courrier International( Frankrig) og Nebelspalter (Schweiz). Han har vundet adskillige priser i en lang række lande. Han bor i Kyiv. Han sender denne appel til Vesten:

»Kære venner. Mit land er blevet angrebet af en grusom og lumsk fjende. Folket har rejst sig for at slå ham, og vi er sikre på, at vi vil vinde. Tak til demokrater fra mange lande for at støtte os i denne frihedskamp. Jeg elsker jer alle.«

»Jeg tænker aldrig over, om noget kan være farligt at publicere, selvom særligt mine tegninger af diktatoren Putin kan være det. Konsekvenserne interesserer mig ikke, når mine landsmænd dør i frihedens navn,« siger Vladimir Kazanevsky om sine tegninger. Fold sammen
Læs mere

 

Oleg Gutsol

Oleg Gutsol (f. 1964) fik udgivet sin første tegning i 1987. Siden er han udkommet i en lang række medier i flere lande og har vundet en række internationale priser for sit arbejde. Han bor i dag i Belarus og tegner for den belarusiske børneavis Shapoklyak. Hans opfordring til Vesten er enkel:

»Ukraine er et europæisk land, der forsvarer europæiske ideer i krigen mod Putins fascistiske, kannibalistiske regime. Putins Rusland er en trussel mod Europa og verden. Hjælp Ukraine!«

Foto: Oleg Gutsol.

Lenins mausolæum på Den Røde Plads i Moskva har fået selskab af et hundehus med navnet »Putin« i Oleg Gutsols tegning. Fold sammen
Læs mere

 

Igor Lukyanchenko

Igor Lukyanchenko kommer fra Kyiv. gennem 25 års karriere har han udgivet omkring 12.000 tegninger og vundet mere en 40 internationale priser. Han opholder sig stadig i Kyiv.

 

Igor Lukyanchenko har tegnet denne satiretegning til opinionssektionen 5. marts 2022 Fold sammen
Læs mere
Foto: Igor Lukyanchenko.