Thomas Larsen: Pinligt nederlag truer Løkke og Co.

Søndag kan blive en af de mere pinlige dage i det danske folkestyres historie.

Kongefamilien skulle trække en sikker ændring af tronfølgeloven igennem for regeringen. Men det ser ikke ud til at lykkes. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Meget få danskere gider beskæftige sig med den aktuelle valgkamp til Europaparlamentet, og alt tegner til, at få vælgere ende med at dukke op til valgstederne.

Dermed må en række toppolitikere indkassere to eklatante nederlag.

For det første må de konstatere, at deres partifæller, som opnår valg til Europa Parlamentet, rejser derned stort set uden vælgermæssig opbakning. De må samtidig erkende, at det bliver en lang og sej kamp at sikre en folkelig opbakning til at afskaffe Danmarks forbehold over for EU. Lars Løkke Rasmussen og Lene Espersen har luftet deres ambitioner om at få fjernet euro-forbeholdet ved en kommende folkeafstemning, men uden et europæisk engagement af en helt anden kaliber end den, vi hidtil har været vidner til, vil forsøget være dømt til at mislykkes.

En pinagtig dag
For det andet må det konstateres, at Danmark, som har en lang tradition for ligestilling mellem kønnene og gerne fremhæver sig selv som et foregangsland, fortsat vil have en tronfølgelov, som ikke garanterer ligestilling mellem prinser og prinsesser. Hvilket alt i alt må siges at være en absurd situation.

Endnu kan der ske et ryk, som betyder, at flere danskere end ventet, dukker op og deltager i valghandlingen på søndag, men som det ser ud nu, tegner søndag til at blive en pinagtig dag.

I første række bliver det Lars Løkke Rasmussen og Lene Espersen, som kommer til at indkassere nederlaget, men det var rent faktisk Anders Fogh Rasmussen, som sanktionerede planen om at placere afstemningen om tronfølgeloven samme dag som valget til Europa Parlamentet.



En fejlkalkulation af rang
På papiret var det et smart træk. Fogh var klar over, at parlamentsvalget næppe ville blive det store trækplaster, men han kalkulerede med, at danskerne som en selvfølge ville møde op og vedtage den nye tronfølgelov. Den tidligere regeringschef var sikker på, at det ville være populært blandt danskerne at sikre lige adgang for drenge- og pigebørn til at arve tronen.

Som det ser ud nu, var det en fejlkalkulation af rang.

Tilbage står en simpel og særdeles klar lektie for ja-siden, som ønsker et solidt europæisk samarbejde.

Danskerne bider ikke på krogen og lader sig ikke engagere, hvis ikke partilederne og toppolitikerne på ja-siden løbende sørger for at udfolde en Europa-politisk vision for befolkningen og har mod til at gå forrest, når det handler om at argumentere for det europæiske samarbejde.

Det er Foghs skyld
I VK-lejren bærer Anders Fogh Rasmussen et hovedansvar, fordi han i årevis bevidst har nedtonet Venstres europæiske engagement, men det vil være synd at sige, at Løkke & Espersen har præsteret en særlig effektfuld slutspurt.

Begge de ny partiledere har – af misforståede hensyn til deres spidskandidater – været nærmest usynlige. Men heller ikke Helle Thorning-Schmidt, som indledte sin politiske karriere i netop Europa Parlamentet, har ligefrem været påtrængende med sine ideer og visioner for det samarbejdende Europa.

Danskerne kan ikke lokkes
Uden engagement fra toppen flytter en valgkamp og en afstemning sig ikke ud af stedet. Dét er den ene lektie.

Den anden lektie er, at danskerne ikke kan ”lokkes” til valgurnerne, sådan som det var Foghs plan, da han valgte at kæde afstemningen om tronfølgeloven sammen med parlamentsvalget. Tværtimod truer dette taktiske træk med at give så meget bagslag, at flere royale eksperter forudser, at en forkastelse af den nye tronfølgelov på søndag kan slå skår af Kongehuset.

Uden en modernisering - altså uden ligestilling mellem kønnene - vil flere danskere begynde at opfatte Kongehuset som en forældet og utidssvarende institution, lyder analysen.

Kort sagt: Holder prognoserne for afstemningerne på søndag, venter en pinagtig dag.