Wikipedia fylder 10 år

Internet-opslagsværket Wikipedia fylder lørdag 10 år - og selv om barnet er blandt de klogeste i klassen, er dets økonomiske overlevelse ikke en naturlov.

En af klassens klogeste drenge fylder lørdag d. 15 januar rundt - 10 år - men selv om drengen er kendt og elsket over hele verden, og er en af nettets mest populære, beror hans overlevelse fortsat på en årlig tiggergang blandt venlige sjæle.

Barnet er internet-opslagsværket Wikipedia, der siden siden sin fødsel i 2001 er blevet en af internettets mest besøgte hjemmesider, og samtidig et af nettets mest autoritative ressourcer for viden. Og selv om alle kan redigere i Wikipedias leksikale opslag, har modellen vist sig forbløffende resistent overfor de massive mængder af junk, der i øvrigt findes på nettet.

Wikipedia er siden sin fødsel blevet skrevet af brugerne selv, og de loyale skribenter fører også en streng justits med at kildeangive og tjekke de oplysninger, der bliver lagt ind. Derfor sker det sjældent, at spam, reklame og andre ubehageligheder får en længerevarende tilværelse på sitet - til trods for, at hele verden uden problemer kan redigere i teksterne.

Ændringerne bliver simpelthen overvåget af brugerne selv og lynhurtigt rettet.

Der har selvfølgelig været talrige eksempler på virksomheder, politikere og privatpersoner, der har skrev rosende om sig selv og deres egne produkter, men det bliver stort set altid opdaget, og i dag står Wikipedia tilbage som et videns-produkt af meget høj kvalitet, og som er gratis at bruge for alle. En undersøgelse har sågar vist, at Wikipedia er på højde med et trykt leksikon.

Det pudsige er, at selv om Wikipedia er en kolossal ressource og magtfaktor på nettet, er der kun ganske få ansatte i organisationen, der beror på op mod 80.000 frivillige bidragyderes arbejdskraft.

De få ansatte, der faktisk er, står primært for administration og teknik- og deres løn betales delvist af den indsamling, som Wikipedia, hvert år arrangerer blandt deres brugere, og som hidtil har sørget for organisationens overlevelse. Den seneste indsamlingsrunde indbragte Wikipedia 16 mio. dollars - svarende til godt 90 mio. danske kroner.

Wikimedia Foundation, der driver Wikipedia og en række andre initativer, har blot 57 ansatte.

Den største del af Wikipedia er fortsat den engelske, mens opslagsværket findes i dag på 270 sprog, hvoraf det mindst aktive er Cheyenne - en amerikansk indianerstamme, der kun har lagt 57 artikler ind.

Det imponerende edderkoppespind af artikler og andet info, der er linket sammen, består i skrivende stund af 22,907,739 sider som er oprettet af i alt 13,756,878 registrede brugere - men statistikken ændrer sig hastigt, og kan i øvrigt ses her.

Selv om Wikipedia bygger på samme grundlæggende idé som Wikileaks, har de to sites intet med hinanden at gøre - udover at Wikileaks i december var det andet-mest benyttede opslag i den engelske udgave af Wikipedia med næsten seks millioner hits. Wikileaks-stifteren Julian Assange havde i december 2,66 mio. opslag.

Fødselsdagen fejres også i Danmark, og detaljer kan findes her.