Walkman'en døde i fredags

En æra er forbi.

Foto: YOSHIKAZU TSUNO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Var man ung i '80erne, er der stor sandsynlighed for, at man rendte rundt med en stor klump af en Sony Walkman med dertil hørende meget omfangsrige orange hovedtelefoner og et udvalg af kassettebånd i tasken.

Det var også dengang, at ting som antirolling og autoreverse var det hippeste hippe, og hvor folk flokkedes i Fona, når der var tilbud på TDK chrom-bånd.

Men nu er det kapitel i teknologiens historie endegyldigt forbi. Sony, der stod bag den gigantiske sællert, stoppede nemlig i fredags produktionen af den gammeldags kassettebånds-Walkman.

Varemærket Walkman lever dog videre i bedste velgående. Dels producerer Sony selv MP3-afspillere med navnet, og dels producerer det svensk-japanske Sony Ericsson en særlig serie Walkman-mobiltelefoner, der primært kan kendes på, at produktnavnet starter med W.

Sonys Walkman så første gang dagens lys i sommeren '79, men der gik lang tid inden den for alvor slog igennem. Ifølge Sony selv har selskabet gennem tiden solgt over 200 millioner af slagsen.

Kassettebåndsafspilleren har gennem tiderne været set i utallige varianter fra utallige producenter, men de mest kendte af Sonys egne, var den særlige sportsserie, der kunne kendes på at være gul, nogenlunde vandtæt og i et enkelt tilfælde endda udstyret med solceller.

Herhjemme er det dog længe siden, at Walkmanen var en standardvare i elektronikbutikkerne. Den blev først afløst af Mini-Disc'en og CD-afspillerne, der senere blev slået ihjel af MP3-afspillerne, anført af Apples iPod, der i denne tid må leve med vigende salg, fordi musikelskerne i stigende omfang nøjes med at høre musik på deres smartphone.

Kassettebåndsudgaven blev indtil sidste år markedsført i et par asiatiske lande, men i år er det kun japanerne, der har kunnet købe en Walkman med kassettebånd.