Vi kigger på N8 - Nokias nye flagskib

Topmodellen N8 er Nokias comeback i smartphone-segmentet - og det er en ualmindelig potent sag. Men softwaren skuffer.

Foto: LUKE MACGREGOR

Hvis iPhonen er en Ferrari, er Nokia N8 en Hummer. Ikke specielt graciøs - men smækfyldt med rå power.

Nogenlunde sådan kunne den meget korte udgave af denne anmeldelse lyde, efter at vi i nogle dage har haft Nokias kommende smartphone, N8, til test.


Det har været en oplevelse af meget blandet karakter. Telefonen, der næsten nøjagtig lige så stor som en iPhone (men en del tykkere), er uomtvisteligt en heftig sag med 12 megapixel kamera, 3,5 tommer AMOLED-skærm og kanon god optik. Telefonen er udstyret med en 680 MHz ARM-processor, der på papiret er svagere end standarden i lignende telefoner, men som i brug er ganske rigeligt.

TV: Her er Nokias comeback mobiltelefon

Skuffelse over software

Telefonen er også den første med Nokias nye Symbian^3-system - og det er her, skuffelsen møder en.

Nokia har længe været under hårdt pres for at udvikle en smartphone, der kunne konkurrere med de sexede iPhones og Android-baserede HTC-mobiler - og Nokia N8 er den første telefon, der er født med det nye Symbian-system, som skulle tage konkurrencen op.


Desværre er der ikke tale om et udpræget omfattende redesign. Alt er blevet mere lækkert, mere trykfølsomt og bedre designet end tidligere Nokia-telefoner, men under kølerhjelmen er Nokia-systemet fortsat bare et Nokia-system, hvor man skal rode med adgangspunkter, spidsbelastningssynkroniseringsindstillinger og fire forskellige måder at forbinde telefonen til computeren via USB.

Stabil, men usexet

Kender man Nokia-software fra før, og har man ikke noget mod at alting er mere kompliceret end eksempelvis på en iPhone, får man til gengæld en klippestabil telefon, der kværner derudaf dag efter dag.

Men Nokia har stadig et stort stykke arbejde foran sig, før de kan hamle op med lækkerhedsfaktoren, der møder en i for eksempel en HTC Desire.


Og så er der de besynderlige mangler, som burde have været på plads på nuværende tidspunkt. Mens det er nemt nok at indstille telefonen til at bruge en mail-konto hos Google, er det totalt umuligt at få telefonen til at virke med mere end en kalender i Googles kalendersystem.

Selv om Google Calendar er yderst udbredt, er Nokiabrugerne fortsat henvist til at købe programmet Googasync, hvis de vil have kalenderen til at synkronisere ordentligt med Nokias indbyggede. Det er til dumpekarakter for en smartphone i 2010.

Vildt kamera

Til gengæld leveres N8 med mobilmarkedets måske bedste kamera, der tilmed optager video i 16:9 HD-kvalitet. Nokia N8 er af samme grund født med software til både video- og billedredigering, og det er faktisk ganske velfungerende.


Det samme er Nokias Ovi Maps, der ikke har ændret sig stort i forhold til tidligere. Den største nyhed er derfor, at Ovi Maps tager sig umådeligt meget bedre ud på en 3,5 tommer skærm, og selv om konkurrenten Google Maps umiddelbart er lettere at bruge, har Ovi Maps en klar og åbenlys fordel: Man henter kortene som filer, der lægges ind på telefonen - og derfor kan de bruges over hele verden, uden at det koster knapper i hundedyrt udenlandsk dataforbrug.

Afpillet Ovi Store

Android har Android-market, Apple har App-store - og Nokia har også en programbutik i mobilen, der hedder Ovi Store. Herinde er udvalget dog endnu ret lille, men Nokia hævder, at det er i voldsom vækst.


Da Berlingske modtog sit test-eksemplar af Nokia N8, havde vi dynger af problemer med at få telefonen til at virke ordentligt. Efter et par gendannelser af fabriksindstillingerne virker telefonen nu stabilt, og kører i dagevis uden genstart.

Telefonen leveres med alle de obligatoriske Facebook- og Twitter-apps, men det er nok ikke dem, der kommer til at trække folk til N8, for de funktioner virker bare mere elegante på en iPhone. Til gengæld er Nokia N8 en arbejdshest, der - selv ved hårdt brug - holder dagevis på batteriet, og som ikke har luner og særheder under brug.

Skal, skal ikke ?

Har man brug for en Hummer, der kan klare næsten hvad som helst, er man glad for at tage billeder - eller bare for Nokia generelt, er N8 det bedste valg i øjeblikket.

Men vil man gerne have den Ferrari-agtige lækkerhedsfaktor med, er man fortsat bedre tjent med en iPhone eller en HTC.