TV-distributører klar, når 3D kommer

De danske TV-distributører er klar til at sende 3D-TV-kanaler. Der er bare ikke nogen.

Foto: David Becker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LAS VEGAS, USA: Selv om det mildt sagt er småt med film- og TV-produktioner i 3D, er de danske TV-distributører klar til at give danskerne 3D-fjernsyn, så snart der er ordentlige kanaler på banen.

»Hvis der er TV-kanaler eller lejeprogrammer i 3D, er vi klar til 3D, men der skal være et vist kvalitetsniveau, før vi begynder at distribuere dem,« siger Freddie Fjeldsted, salgs- og vicedirektør i det TDC-ejede YouSee, Danmarks største kabel-TV-selskab og danmarks næststørste internetudbyder.

Måske skal nogle kanaler flyttes

YouSee har ingen begrænsninger i sit sendenet, selv om et 3D-signal typisk vil fylde halvanden gang så meget som et normalt TV-signal i den høje opløsning (HD).

»Måske skal vi bytte om på nogle frekvenser og programmer for at få plads til det hele, men det er, hvad der skal til,« siger Freddie Fjeldsted, som ser det største problem i, at der er alt for lidt indhold, som er produceret i 3D.

Det er Gert Svendsen, teknisk chef hos Canal Digital Danmark, enig i.

»Vi har masser af kapacitet til at sende 3D-kanaler, så snart de kommer og er i en ordentlig kvalitet. Men indtil nu er der kun totalt produceret omkring 140 filmtitler i 3D,« konstaterer han.

Håber på gennembrud i 2011

Salget af fladskærmsfjernsyn, der kan vise 3D, er ikke blevet så stort, som producenterne havde håbet, men de satser på et gennembrud i 2011, båret af de mange spil, som nu fremstilles i 3D.

Man skifter typisk til 3D-visning ved at trykke på en knap på fjernbetjeningen. Filmene afspilles fra en Blu-ray-afspiller, som skal kunne håndtere 3D. Mange apparater begynder desuden at kunne omdanne normale TV- og filmbilleder kunstigt til 3D, så man tilnærmelsesvis får dybdeeffekten med ud fra sindrige, matematiske beregninger.

Det kræver dog stadig, at man har særlige briller på, før man kan se 3D på skærmen. Der findes enkelte mindre skærme, hvor briller er unødvendige, men så skal man sidde i en helt bestemt vinkel og i en helt bestemt afstand for at opnå effekten.