Trådløs musik hitter

Det vælter frem med elektronik, beregnet til at sende musik og video trådløst rundt i huset. Nu kommer også Apple med.

Med de nye teknologier kan man høre tråd trådløst Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Birch
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er godt nyt til dem, der gerne vil bruge trådløst streamet musik, men ikke orker at rode med DLNA, Sonos eller et AirTunes. Dette års gadget-messe i Las Vegas var nemlig en tyk streg under en udvikling, der længe har gået i retning mod færre ledninger og flere radiobølger i hjemmet.

Her har der nemlig været rigeligt med introduktioner af Hifi-enheder, som understøtter Apples Airplay-standard, der forventes at blive ekstremt hurtigt voksende i 2011.

Som vanligt er Apple dog ikke først med teknologien - til gengæld ser AirPlay ud til at være forbilledligt let at bruge, og kan dermed udgøre et tøbrud for trådløs streaming af medieindhold.

Læssevis af elektroniske dimser har ellers i årevis understøttet den såkaldte DLNA-standard, der gør det muligt at sende film, musik, billeder og andet indhold rundt mellem alle enheder i huset, der undersøtter det. Blandt andet Nokias telefoner har i vidt omfang understøttet DLNA i årevis - men ideen om at streame musik, film og billeder rundt mellem husets enheder har aldrig rigtig fanget an, omend DLNA-standarden fører med adskillige længder.

Den øgede digitalisering og især fremkosten af TV-apparater med wifi, mediestreamere og NAS-harddiske har dog øget relevansen den trådløse streaming, og derfor står Apple nu på spring med AirPlay.

Ideen er, at man fra enhver Apple-dims skal kunne streame musik direkte rundt i til alle de enheder i huset, der understøtte er AirPlay. Det kan blandt andet være mediestreameren Apple TV, som dermed kan afspille film fra brugerens iPad på TV-apparatet, men det gælder især også musik, der kan afspilles fra iTunes på brugernes Mac og streames direkte ind i stereo-anlæg, der understøtter Airplay.

Apple har på forhånd allieret sig med et par partnere, og blandt andet Denon står på spring med flere Hifi-anlæg, der understøtter Apples AirPlay.

Alliancen mellem Apple og et par håndfulde øvrige producenter skal især udfordre selskaber som Sonos, der længe har solgt tilsvarende systemer, hvor man kan sende internetradio, MP3-filer og andet godt fra internetforbindelsen eller en netværksharddisk ud til højttaleret i køkkenet eller på badeværelset - bare for at nævne et par af mulighederne.

Mens DLNA er teknisk kompliceret, er Sonos løsning hundedyr. Her satser Apple således på at udnytte eksisterende hardware, hvorfor løsningen også bliver tilsvarende nem og billig - men også meget mindre avanceret.

Til gengæld slipper man for at købe en dock til sin iPod - eller en iPod for så vidt.

Den nyligt overståede CES-messe i Las Vegas bød på talrige AirPlay-relaterede lanceringer, og blandt andet den store højttalerproducent B&W bød på på produkter, der understøtter AirPlay.