Total forvirring om 4G

I de kommende måneder vil mobilproducenterne sende dynger af 4G-telefoner på markedet. Men 4G findes ikke.

LG Revolution er en blandt mange telefoner, der heller ikke er en 4G-telefon. Heller ikke selv om reklamerne måske siger noget andet. Fold sammen
Læs mere
Foto: ROBYN BECK

Forvirringen om mobile standarder, der i forvejen var stor, står nu til at blive total. Mens mange endnu ikke engang er begyndt at bruge 3G-nettets muligheder på deres mobiler, er der nemlig allerede nu såkaldte 4G-telefoner på vej.

Det viste den nyligt overståede CES-messe i Las Vegas, hvor forvirringen omkring begrebet blev udstillet i sin reneste form. Telefonproducenter og telefonselskaber kappes om at prale med deres 4G-produkter - men det er helt forskellige ting, de taler om, og ingen af dem anerkender det ellers velkendte faktum, at 4G faktisk slet ikke findes.

Alligevel bruges vendingen lystigt i selskabernes markedsføring.

Herhjemme har TDC for nyligt spurgt Forbrugerombudsmanden om lov til at bruge begrebet 4G, selv om TDC reelt ikke tilbyder et sådant produkt. Forbrugerombudsmanden har sendt sagen videre til IT- og Telestyrelsen, som har erklæret, at 4G ikke er en standard, der er officielt vedtaget, men derimod et begreb, der er opstået i teleseskabernes markedsføring.

I Norge besluttede forbrugerombudsmanden for nylig at erklære brugen af begrebet 4G som falsk markedsføring, fordi det produkt, der sælges, reelt blot er en videreudvikling af det gamle 3G mobilnet.

I Danmark har teleanalytiker John Strand længe været meget skarp i sin retorik over for teleselskaber og telefonproducenter, der forsøger at sælge varer under betegnelsen 4G.

"Jeg betragter det som grov vildledning af kunderne. Der er en række virksomheder, der forsøger at gøre sig lækre ved at markedsføre tingene som noget, det reelt ikke er. De pynter sig med lånte fjer," siger John Strand.

Selv om det kan virke som en kamp om definitioner om tele-produkter og telefoner må kaldes 4G, handler det også om netop markedsføring. I USA sælger HTCs Evo-telefon for eksempel fremragende, og den omtales og sælges netop som værende 'den første 4G-telefon på markedet', selv om telefonen i praksis blot bruger en afart af en gammel standard, kaldet Wimax. På CES lancerede HTC også mobilen Thunderbolt 4G, der altså heller ikke er en 4G-telefon.

Derfor mener John Strand, at 4G-begrebet alene handler om af finde på et nyt ord, som man kan bruge til at sælge flere produkter.

"Det groteske er, at de nu kalder alt det, der er 3G for 4G. Men det er jo slet ikke G'erne, der er interessante - men de produkter og services, som kunderne får," siger John Strand.

I praksis taler man om det gamle GSM-mobilnet til mobiltelefoner som 2G - et net, der kører på bestemte frekvenser, og som har bestemte karakteristika. Danmark er næsten 100 procent dækket ind af GSM-nettet, og signalet bliver - på grund af radiobølgernes anatomi - ikke væsentligt ringere, når man er indendørs. Til gengæld er 2G nettet uegnet til at transmittere data ved høje hastigheder, hvilket gør det usexet til smartphones, hvor folk netop surfer og bruger nettet meget.

Her er 3G-nettet væsentligt bedre. UMTS, som det også kaldes, kan bære datatransmissioner ved meget høje hastigheder - og er derfor perfekt til mobilt bredbånd. Til gengæld er der geografisk huller i dækningen, og 3G nettet kan være omend temmelig ringe indendørs. Og så holder telefonerne generelt ringere på batteriet, når tales via 3G-nettet.

3G-nettet er mange steder udbygget med HSDPA, også kaldet Turbo 3G - der øger hastigheden voldsomt. Og netop nu udbygger teleselskaberne så deres mobilnet til den såkaldte LTE-standard (long term evolution), der imidlertid heller ikke er 4G, men blot en videreudvikling af 3G.

Men selv om der fortsat ikke findes 4G - hverken i telefoner eller i mobilnetværk - kappes amerikanerne alligevel om at lancere 4G-nyheder. Avisen USA Today har ovenpå CES lavet et overblik over alle de forskellige definitioner, som mobilbranchen bruger af 4G i deres iver for at sælge flere telefoner.

Mobiludbyderen Sprint har således erklæret deres deres Wimax-netværk for 4G, og HTC er fulgt med og lancerede allerede sidste år en såkaldt 4G-telefon. Wimax er dog langt fra 4G - faktisk er det en ret gammel trådløs teknologi, der i Danmark udbydes af internetudbyderen Skyline.

Den store udbyder Verizon, der senere i dag forventes at lancere Apples iPhone, satser på LTE i deres net, og har hurtigt erklæret, at det er 4G. Hvilket det ikke er.

Og endelig har T-Mobile og USAs svar på TDC, AT&T, erklæret, at de nu vil opgraderes deres mobilnet til HSPA+, der bygger på HSDPA, hvilket de kalder 4G.

Da IT- og Telestyrelsen sidste år holdt auktion blandt teleselskaberne om 3G-teknologien LTE, bidrog styrelsen selv til den mudrede definition ved at kalde LTE-auktionerne for 4G-auktioner.