Over 100 tavle-PCer på messe

Et sandt mylder af iPad-konkurrenter er nu endelig klar - sådan da. For flere af dem findes kun på film eller indkapslet i glas.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LAS VEGAS, USA: Enhver teknologiproducent med respekt for sig selv har en - en egenproduceret iPad-konkurrent. Tavlecomputerne myldrer frem på dette års forbrugerelektronikmesse i spillebyen Las Vegas i det sydvestlige USA

Flere end 100 forskellige mærker vises frem blandt de 2.700 stande i fire kæmpe store messehaller. Ikke alle er færdige men blot prototyper. Nogen kan kun ses på film, andre - som f.eks. Toshibas bud med enten Google Android eller Microsoft Windows som styresystem - kan beskues gennem glasset i den roterende montre, uden at man får mulighed for selv at trykke på den.

Mulig »iPad-dræber«

Størrelserne varierer fra helt små på seks-syv tommer til andre, der er endnu større end Apples iPad, der for alvor åbnede ballet sidste år. Der synes at være nogenlunde enighed om enten at arbejde med syv tommer - som Samsung Galaxy Tab, der var den første egentlige konkurrent til iPad - eller 10,1 tommer, hvilket er samme størrelse som en mini-PCs skærm.

Den pressede, amerikanske mobilproducent, Motorola, stiller med sin Zoom, der har vakt stor opmærksomhed og af bl.a. Washington Post er blevet omtalt som en »iPad-dræber«. Den kører på den kommende udgave af Android, version 3.0, har kamera både foran og bagpå, arbejder med Flash (som Apple ikke kan lide, men som bruges på utallige netsider) og har en skærm på 10,1 tommer. Den skulle komme på markedet om en måneds tid.

Dell er klar med en Streak 7-model på syv tommer, klar til at blive opgraderet til Android 3.0 men allerede nu klar til at bruge det nye supermobilnet, som ukorrekt kaldes for 4G (teknologien hedder LTE, »Long Term Evolution«). Dell har indgået aftale med et af de store, amerikanske mobilselskaber, Verizon, om at sælge den hurtige dataforbindelse sammen med tavlecomputeren. Også canadiske Research In Motion, som laver Blackberry-telefonerne, er snart på gaden med en tavle-PC til 4G-/LTE-nettet.

To af de store mangler

Panasonics tavle-PC er mere beregnet som en slags fjernbetjening eller udvidelse af selve fjernsynsskærmen på Viera-TV-apparatet. På tavlecomputeren kan vises ekstra oplysninger om, hvad man ser, o.s.v., men den kan efter sigende også anvendes som en mere normal computer.

Det vrimler med billige kinesiske modeller. Nogen ser solide ud og virker også sådan, andre kan man på lang afstand se, at man bør holde fingrene - og pengepungen - fra.

De eneste, der iøjnefaldende glimrer ved deres fravær på tavle-PC-området, er japanske Sony og amerikanske Hewlett-Packard (HP). Sony har ikke lagt op til noget. HP ventes derimod at komme med sin egen tavlecomputer om en måned, hvor der i Barcelona i det nordlige Spanien holdes Mobile World Congress, verdens største mobilmesse. HP købte sidste år mobilproducenten Palm, og siden har rygterne rumlet om blandt andet en tavlecomputer med Palms styresystem, WebOS, som indmad.