New York Times bliver betalingssite

Det bliver dyrt at læse avisen på iPad, men gratis at komme ind gennem Google.

New York Times forsøger sig nu med at tage betaling for deres artikler på nettet. Men betalingsmuren er endnu ikke helt på plads, for man kan læse dem gratis via Google. Fold sammen
Læs mere
Foto: MIKE SEGAR

Allerede sidste år kom det frem, at New York Times havde planer om at kræve betaling for onlineartikler. Det bliver set som et tegn på, at gratismodellen har det svært på nettet. Nu er der kommet flere detaljer frem om den betalingsmodel, som avisen har valgt.

Det ser ud til, at New York Times vil kræve mere for at læse avisen i en særlig iPad-venlig udgave end for at læse den almindelige webversion (som jo også kan læses med browseren på iPad).

Prisen bliver omkring 20 dollar om måneden for en digital pakke, som både giver adgang til at læse avisen på web og i en særlig iPad-app. Men prisen for adgang til webudgaven alene bliver mindre end halvdelen. Det skriver Wall Street Journal.

I dag koster det 20 dollar om måneden at læse New York Times på Amazons Kindle-enhed.

Betalingsmur er ikke helt på plads

Avisen har også valgt en interessant model til sin betalingsmur på web. I øjeblikket er det gratis at læse avisen på nettet, men fremover kan den enkelte bruger kun læse et begrænset antal artikler om måneden, før man bliver bedt om at tegne et abonnement.

Det kræver selvsagt, at webstedet er i stand til at genkende den enkelte bruger. En mulig smutvej er at bruge en søgemaskine som Google til at springe direkte til den enkelte artikel - New York Times fortæller, at folk, der kommer fra Google, ikke bliver blokeret, ligegyldig hvor mange besøg de tidligere har haft.

Læs mere: Medie-moguls iPad-avis kommer i næste uge

Hos New York Times er man tilsyneladende bekymret for at miste trafikken fra Google – og accepterer altså, at det »river hul« i betalingsmuren. Men samtidig fortæller avisen, at man har fundet en løsning sammen med Google, der skal forhindre, at dette hul bliver systematisk misbrugt.

I øjeblikket har avisen omkring 30 mio. unikke brugere på nettet om måneden, og det menes, at annonceomsætningen ligger på en halv milliard kroner om året. Alle dem, der kun læser et par artikler om måneden, kan altså fortsætte med at læse avisen gratis online, mens de tunge brugere skal betale for et abonnement.

New York Times ikke de første

New York Times er ikke de første, der forsøger at kræve betaling for avisartikler på nettet. I medieverden har der været stor opmærksomhed omkring finansfyrsten Rupert Murdochs forsøg på at bygge en »betalingsmur« rundt om webstedet for den hæderkronede avis The Times og søndagsudgaven Sunday Times.

Det menes, at The Times har mistet op mod 90 procent af sine onlinelæsere, efter man indførte krav om betaling, men indtil videre har mere end 100.000 valgt at betale for at slippe forbi betalingsmuren. Yderligere 100.000 har et kombineret abonnement, som både giver adgang til at læse avisen online og i trykt form.