GPS Garmin Nuvi 1200

Vi tester Garmins billigste GPS.

Garmins billigste GPS, Garmin Nüvi 1200, testes. Den har ikke den største skærm, men den fungerer helt udmærket til enkel navigering. Fold sammen
Læs mere

Nüvi 1200 er en af de aller billigste GPS-er på markedet. Den ligner meget de gamle billigmodeller fra samme producent. Funktionsmæssigt ligner den også sine ældre slægtning meget.

At den placerer sig fjernt fra dagens topmodeller, ser man blandt andet på størrelsen. Nüvi 1200 har en skærm på bare 3,5 tommer, hvorimod mange af de dyrere konkurrenter er betydeligt større.

Enkelt udstyret

Rent designmæssigt er der tale om en forholdsvis slank sag med få detaljer. Den ser egentlig kun ud som en lille sølvgrå billedramme.

Tilslutning af andet udstyr begrænser sig til en indgang til Micro-SD-kort og en mini-USB-tilslutning. Mini-USB-porten bruges både til oplading og eventuel opgradering af kortene i Nüvi 1200.

Nüvi 1200 har ingen opladerkontakt i klemmen, man sætter den fast med, så her må man tilkoble strømmen direkte til selve GPS-en. Det er en ulempe, hvis man ofte tager den med sig, men ellers er det ikke noget større problem.

Nordiske kort

På kortfronten er det Navteqs nordiske kortpakke, som følger med, hvilket indebærer, at den i bedste fald ved, hvilket land du befinder dig i, hvis du forvilder dig udenfor de nordiske landegrænser.

Indenfor kortenes dækning oplever vi, at det meste er godt dækket, og det er sjældent vi støder på veje, som ikke findes i kortversionen.

Som tidligere nævnt er der ikke tale om nogen topmodel. Det ser man også i menuerne, hvor der er meget lidt udenomsnak. Foruden den normale navigationsfunktionen findes der en Ecoroute-funktion, som fører dig derhen, hvor du vil på med brug af mindst mulig brændstof.

Lille og velfungerende touch screen

Billedefremviser, verdensur, lommeregner og valutaberegner er med som tillægsfunktioner, som er klar til brug. En sprogguide kan downloades fra Garmins hjemmeside.

Andre funktioner, som eksempelvis FM-sender, Bluetooth og videoafspiller, må man skyde en lang pil efter hos Nüvi 1200, men det er heller ikke dét marked, som denne GPS sigter efter.

Trykskærmen er lille, men velfungerende. Den reagerer på forholdsvis lette tryk, og menuen er vældig overskuelig og enkel. Her tænker man sjældent på, hvor man er, eller hvad man gør.

Alfabetisk tastatur

Et irritationsmoment, som vi dog lægger mærke til, er, at skærmtastaturet i Nüvi 1200 ikke følger den normale Qwerty-standard, som vi kender fra andre tastaturer. Det betyder, at man vil have brug for en tilvænningsperiode, før indtastning på GPS-en foregår i et acceptabelt tempo.

Søgningen er for øvrigt enkel og god, og GPS-en foreslår automatisk steder for dig, efterhånden som du får indtastet bestemmelsessted. Som regel slipper du for at indtaste navnet på stedet i sin helhed.

Enkel navigation

Selve navigationsbilledet er let at forstå, men der mangler selvsagt en del af den overskuelighed, som man kan få på enheder med større skærm. Skærmstørrelsen til trods er det alligevel ganske godt både at kunne se, hvor man er, og hvad som omgiver en.

Hvadend man støder på forhindringer såsom sædvanlige vejkryds eller rundkørsler, så vises de et symbol øverst til venstre på skærmen. På en linje øverst vises også navnet på vejen, man skal dreje eller køre ind på.

Der er nogle finesserne, som Nüvi 1200 mangler, hvilket direkte angår navigationen. Her får man ikke hjælp til filvalg og placering på vej mod et vejkryds, og man får hverken TMC-modtager eller funktioner som minder om Tomtoms IQ-routes.

Hurtig i brug

Det betyder, at man ikke får information op på skærmen, hvis noget er sket på den planlagte rejserute, og man får heller ikke at vide, hvis den planlagte rute er fuld af myldretidstrafik.

Ser man bort fra dette, er Nüvi 1200 alligevel hurtig og enkel at følge i navigeringen. Den opdateres ret hurtigt, så den ved, at du er i en rundkørsel, når du befinder dig i den.

Det er især en fordel, hvis man er helt ukendt på det sted, man færdes, og ikke har aktiveret stemmeguiden. Mange andre GPS-enheder er langsommere til opdatere positionen på skærmen, så der på tætbebyggede steder hurtigt kan opstå usikkerhed om, hvilket kryds man faktisk befinder sig i.

Stemmeguiden lyder dog lidt robotagtigt, men den er nem at forstå og opgiver gadenavn og instruktioner på en letforståelig måde.

Til sidst

Garmin Nüvi 1200 er en af de aller billigste GPS-er på markedet, og dermed stiller vi heller ikke enorme krav til den. Hovedkravet er selvsagt, at primærfunktionen, altså navigering, skal fungere godt.

Nüvi 1200 fungerer på en god måde, men enkelte ting - såsom det alfabetiske tastatur - trækker lidt ned. Den har enkelte tillægsfunktioner, som kan være nyttige, men primært får man billig og enkel navigation.

Med enkle menuer og ret hurtig navigation generes man ikke så meget af manglen på IQ-routes-lignende tjenester eller TMC. Den prismæssige afstand mellem simple modeller og topmodeller er alligevel blevet mindre, så man skal faktisk ikke lægge mange flere penge i for at få en GPS med bedre navigationsegenskaber.

Læs også:

Flere GPS-tests
Test af Garmins topmodel - Nüvi 3760
Test af Tomtoms topmodel - Go Live 1000


Denne artikel stammer fra Berlingske Media's norske søster-site, Amobil.no

Oversat af Stina Resting