Google udfordrer JPEG

Udvikler billedformat, som bevarer kvaliteten, men samtidig optager mindre plads.

Google demonstrerer med et billedeksempel, hvordan der er forskel på JPEG (til venstre) sat op overfor WebP (til høyje). Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gigantselskapet Google, som måske er mest kendt for søgemaskinen under samme navn, tager kampen op mod JPEG, når de nu lancerer deres eget billedformat, WebP.

Ifølge den officielle Google Chrome-blog vil billeder kunne konverteres til det nye filformat uden at miste kvaliteten yderligere, men filstørrelsen vil gennemsnitlig blive 39% mindre.

Tallene er baseret på en test, hvor Google udvalgte en million tilfældige billeder fra Internettet og konverterede dem til WebP.

Filstørrelsen reduceres, billedkvaliteten bevares

Formatet er baseret på billedekomprimeringscodec'en VP8, som i lighed med JPEG ofte vil give et tab i billedkvalitet ved komprimering.

Alligevel kan reduktionen i filstørrelser føre til, at båndbredde bliver bedre udnyttet, siden ca. 65% af en gennemsnitlig hjemmeside ifølge Google består af billeder.

De har også videreudviklet et format, som tillader brugerne at gemme meta-data i billedet som for eksempel kameramærke, lukketid og blænde, hvis der er tale om et fotografi.

Google har lagt flere eksempler ud, som illustrerer, hvordan filstørrelsen reduceres, mens billedekvaliteten forbliver den samme.

Men siden ingen browsere kan vise WebP-billeder endnu, er eksempelbillederne, som er lagt ud, lavet i filformatet PNG.

Der bliver lanceret et værktøj, som kan konvertere billeder til WebP, og det planlægges også at indbygge understøttelse af det nye filformat i en kommende version af browseren Google Chrome.

Denne artikel stammer fra Berlingske Medias norske søster-site, Akam.no
Oversat af Stina Resting