Digital frihedskæmper scorer millioner

Kopibeskyttelses-provoen, DVD Jon, der blev verdenskendt for gøre det muligt at kopiere DVD-film, står nu til at blive mega-rig på kampen for digital frihed.

Foto: RICK WILKING
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Underholdningsindustriens absolut største torn i øjet for ti år siden, den norske DVD Jon, står nu til at score kassen på kampen for retten til frit at kopiere og distribuere digitalt indhold.

DVD Jon fik sit tilnavn, da han som teenager knækkede den kode, der ellers skulle beskytte film, musik og video-DVD'er mod kopiering.

Den dengang purunge Jon Lech Johansen fortsatte imidlertid kampen mod kopibeskyttelsen, og stod også fadder til det første egentlige forsøg på at skabe et værktøj, der kunne fjerne kopibeskyttelsen fra musik, købt i Apples iTunes Store.

iTunes på doping

Seneste skud på stammen er selskabet DoubleTwist, der blandt andet udvikler en app til Android-telefoner, som gør det muligt at bruge dem sammen med iTunes ellers lukkede platform.

Derudover er DoubleTwist Music også en selvstændig medieafspiller til Googles Android-platform - angiveligt en af de bedste, hvis anmelderne ellers har ret. I hvertfald er DoubleTwist tidligere blev kaldt "iTunes på steroider" af britiske BBC.

Softwaren findes også til Mac og PC og læssevis af andre platforme, hvor selskabets software har til formål at bygge bro mellem alt, lige fra Playstations til Nokia-telefoner, der i dag er et inferno af forskellige video-, lyd-, og billedformater, ligesom at det er umuligt at udveksle spillelister og andet data på tværs af producenter.

Værdisat tårnhøjt

DoubleTwist står overfor en såkaldt aktieemission - og det er i denne emission, at selskabet er blevet værdisat til op mod 360 millioner norske kroner. Det skriver norske DN.no.

Emissionen har ikke til formål at gøre DVD Jon hovedrig, men til at skaffe penge nok til at svinge DoubleTwist op i en vægtklasse, hvor der bliver råd til at også at markedsføre softwaren.

Selskabet tilhører dog ikke DVD Jon alene, da han har drevet det i en række år med venturekapital i ryggen. Alligevel kan den unge DVD-hacker notere sig, at han er medejer af et yderst værdifuldt startup-selskab.