De trådløse hippier og deres dødsdømte projekt

Vi blev lovet et globalt net af gratis, trådløst internet. Hvor blev det af?

I 2005 ønskede stifter Varsavsky, at routeren FON skulle give trådløst netværk overalt i 2010. Men projektet er ikke helt lykkedes. Fold sammen
Læs mere

Året er 2005. Martin Varsavsky har en drøm. Trådløst internet skal flyde i gaderne. Det skal være gratis, og det skal være tilgængeligt overalt. For det er det ikke i 2005.

Vi befinder os i tidsalderen før det mobile internet. Hvis man ikke er i nærheden af sin ADSL-forbindelse, så er internet enten umuligt at opdrive – eller absurd dyrt. Det skal Martin Varsavskys nye firma lave om på.

Han stifter FON og lancerer sin plan, der virker dødsdømt og sympatisk på samme tid: Lad os overtale alle til at dele deres trådløse forbindelse i hjemmet. Så kan vi lave et globalt brugerskabt net af WiFi-forbindelser, der er gratis at anvende. Brugerne, de såkaldte foneros, skal kun betale for deres internet derhjemme. FON skal så tjene penge på at sælge internet til folk, der ikke vil dele deres egen forbindelse.

Er planen gal eller genial?

50.000 gratis routere

I november 2006 deler FON angiveligt 50.000 gratis routere ud i Danmark. Gaven skal få flere til at dele deres internet og dermed booste firmaets net i Danmark. En smart plan, men de danske teleselskaber er ikke udelt begejstrede. Selskaberne bryder sig ikke om hippie-tankegangen. At dele internetforbindelsen, som var det underbukser i et kollektiv. Det strider direkte mod firmaernes betingelser om, at internetforbindelser kun må deles med andre beboere i husstanden.

Over for ComON maner FON til besindelse og opfordrer teleselskaberne til at betragte FON som en allieret. En samarbejdspartner, der faktisk kan skaffe nye kunder, fordi FON kun fungerer, når alle har en fast internetforbindelse derhjemme. Det argument har British Telecom allerede accepteret og bygger FON-funktionalitet ind i deres egne routere.

Gik planen i opfyldelse?

Fem år er gået. Året er 2010. Vi går en tur ned ad Nørrebrogade i København. Hvis Martin Varsavskys plan er gået i opfyldelse, så burde vi vade i trådløse signaler overalt. Men der er langt mellem de åbne routere. På hele Nørrebrogade-strækningen er der ifølge FON 33, men kun 14 er tændt og tilgængelige.

Den danske teleanalytiker Torben Rune er ikke i tvivl om Fons status.

Er konceptet på vej i graven eller på vej mod skyerne?

- ”Det er helt sikkert på vej i graven. Det er dødt,” lyder den hårde dom. ”Det kan godt være, at det lyder enkelt, men det er ikke enkelt at dele sin internetforbindelse med andre. Man løber ind i en masse spørgsmål om jura, sikkerhed og ophavsret. Hvis der for eksempel bliver surfet børneporno på forbindelsen, så er det en meget svær bevisbyrde, som typisk vil ligge på forbindelsens ejer. Og selvom der er bygget en kryptering ind, så sidder vi tilbage med det faktum, at ulovligheden er foregået på din forbindelse,” siger Torben Rune.

Teleanalytikeren mener, at FON er blevet overhalet af den teknologiske udvikling med det mobile bredbånd, og at firmaet i dag står i et minefelt af udfordringer og konkurrenter. Både mobilselskaberne og de traditionelle internetudbydere satser på at udbrede deres netværk. En anden konkurrent til FON er det simple faktum, at mange danskere i forvejen lader deres trådløse signaler stå ulåst. Internet er blevet en commodity. En selvfølgelighed.

- "Det er det samme problem, DSB har med internet i togene. Det virkede som en god idé på tidspunktet, men de kom for sent og de folk, der har brug for internet på farten, har allerede købt dongles," siger Torben Rune.

- "I nogle lande ville en tjeneste som FON kunne fungere som en overgangsperiode mod LTE, fordi det tager tid at bygge et nyt netværk. Men FON vil aldrig blive udbredt nok til at erstatte andre net," siger Torben Rune.

Rygter om vores død er overdrevne

Hvis man vender mikrofonen mod FON, så får man et helt andet syn på FONS fremtid. I 2008 forudså stifteren, Varsavsky, at der ville være tre millioner registrerede brugere i 2010. Han fik ikke helt ret, men FON kunne tidligere i år bryste sig med at have to millioner brugere – og 1,5 million tilgængelige routere.

Talskvinde Jennifer Allerson forklarer, at der er flest FON-brugere i England, Japan, Tyskland, Frankrig og Spanien. I byer som Taipei er der opstået bred FON-dækning, fordi der er opstået en frivillig bevægelse omkring byens universitet, og så er der nu officielle samarbejdsaftaler med teleselskaber i England, Frankrig og Portugal.

Det aktive antal routere vil ifølge FON tredoble sig i 2010. Blandt andet via tilstedeværelse i Rusland. Sidste år lancerede FON den seneste router Fonera2.0n. Den fik rosende omtale, og anmelderne pegede på, at den kunne slå mange af sine dyrere konkurrenter af banen. Den kan uploade og downloade, uden at en computer er tændt og har NAS-lignende egenskaber. Var Fonera2.0n et tegn på, at FON i fremtiden vil satse på hardware frem for at facilitere gratis WiFi?

- ”FON handler om at gøre det trådløse liv lettere for folk. Det betyder både at give dem adgang til internet på farten, men også at gøre deres egne forbindelser derhjemme bedre og lettere at bruge. Men det betyder ikke, at FON har skiftet fokus. Vi tror på WiFi nu mere end nogensinde,” siger Jennifer Allerson.

Ros fra Bill Clinton

FON er altså langt fra global tilstedeværelse. Men det trådløse fællesskab har enkelte byer og lande, hvor støtte og udbredelsen er stor. Men hvordan hænger økonomien sammen? Især når FON skaber sig plads på markedet ved at uddele gratis routere. Meget tyder på, at stifter Martin Varsavsky stadig kaster mange penge i foretagendet. Men det har han også råd til.

Den argentiskfødte iværksætter har flere succeser bag sig. Han tjente sin første million på at renovere lejligheder i New York. Siden slog han sig ind på it- og telebranchen. I 90'erne opstartede han teleselskabet Viatel for småbeløb i forhold til den gevinst, han kunne hæve i 1999: 240 mio dollar. Det er blandt andet de penge, som nu går til FON.

Varsavsky er også kendt som en ildsjæl, der kæmper for sine projekter. Han forsøgte at overtale Apples Steve Jobs til at indbygge FON-software i Apple-produkter. Men mødet udviklede sig til en højlydt diskussion, og Varsavsky måtte gå med uforrettet sag.

Desuden er han en kendt fundraiser, og han er af tidligere præsident Bill Clinton blevet rost for sit engagement i at gøre verden til et bedre sted.

Men kan han også gøre FON til en succes?

De finske hippier

Da FON begyndte at drømme om gratis internet på farten, dukkede også finske Wippies op og uddelte gratis routere. Men Wippies er nærmest forduftet igen, og deres skæbne kan give en indikation om FONs fremtid.

Wippies er ejet af Finlands største teleselskab Elisa. Firmaet delte cirka 40.000 routere ud i Skandinavien, men det er stadig i hjemlandet, at der er absolut flest brugere.

- ”Tjenesten fungerer, og vi servicerer fortsat alle de personer, der har tilmeldt sig servicen. Vi gør ikke meget for at pushe tjenesten lige nu, men alt fungerer fint," lover projektkoordinator Jyrki Suutari.

Den seneste officielle udmelding om Wippies kom for to år siden.

- ”Vores politik er at annoncere ting, når vi er klar til at lancere dem, og i øjeblikket har vi ikke noget at annoncere” ...