Nephew-guitarist og forretningsmand Kristian Riis: »Talent er en sjov størrelse. Er man bare født med det?«

Talent kan være mange ting. Kristian Riis, som er guitarist og forretningsmand, må tænke sig godt om, da studievært Ane Cortzen i podcasten »Talent 100« begynder at bore i, hvad rockbandet Nephews talent reelt er.

 
Iværksætter og guitarist i Nephew, Kristian Riis, har aldrig selv ønsket at blive set på som et stort talent. Han ville ikke stikke ud fra flokken. For ham handlede det i stedet om noget helt andet. Hør en forsmag her – eller få hele hans historie i podcasten »Talent 100« med Ane Cortzen, som du kan lytte til nedenfor – eller der, hvor du normalt lytter til podcast. Video: Anna Norup Lindblad. Redigering: Sarah Sander Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I musikbranchen har rampelyset det med at skinne ekstraskarpt på individer. Det kan være solisten, som imponerer med sine evner. Det kan være frontfiguren for et rockband, som bliver fremhævet som talentet, resten af gruppen understøtter.

Spørger man Kristian Riis, som er sangskriver og guitarist i rockbandet Nephew, om ovenstående situation er ret og rimelig, er han klar i mælet. I podcasten »Talent 100« fortæller den succesrige musiker og forretningsmand til journalist Ane Cortzen, at han i sin karriere netop har fokuseret på bandets samlede talent.

Han og resten af rockbandet har for eksempel kæmpet mod mediernes tendens til at ville fremhæve sanger Simon Kvam som frontfigur. Kristian Riis abonnerer simpelthen ikke på historien om stjerneindividdyrkelsen.

»Der stiller jeg mig et andet sted. Vi har oplevet i Nephew, at nogle gange, når vi skulle lave interview til magasiner, så har de sagt, at der ikke er plads til fem eller seks mennesker. Der har vi altså sagt, at det, der gør Nephew til Nephew og ikke kun til Simons projekt, er, at vi er et fællesskab,« siger han.

Fællesskabets styrke

Podcasten udkommer i forbindelse med, at Berlingske hylder den unge generations resultater i årets Talent 100-kåring. Temaet for Ane Cortzens interview med Kristian Riis er blandt andet begrebet talent.

Kristian Riis’ erfaringer peger på alle måder på, at succes i langt de fleste tilfælde er resultatet af en fokuseret holdindsats. Det er ikke ensbetydende med, at forskellige mennesker ikke kan have forskellige talenter. Det kan de sagtens have, og det er i hans optik også en stor årsag til succes – men hans erfaring er, at fællesskabets kraft ofte er kernen.

»Talent er en sjov størrelse. Er man bare født med det? Er det bare tillært? For mit vedkommende og for Nephews vedkommende tror jeg, at vores største talent ligger i, at vi har forvaltet det talent – eller begrænsningen på samme – på bedst mulig vis. Og det har vi gjort i et fællesskab,« siger han og tilføjer:

»Vi har fundet ud af, at hvis vi skal lykkes i det her, så skal vi gøre det, vi hver især er bedst til. Men vi skal gøre det sammen. Ellers lykkes vi ikke.«

Podcasten »Talent 100« med Ane Cortzen kan høres her: