En lang række virksomheder vil betale mænd for at holde barsel: »Der er store gevinster«

Fædre og medforældre kan nu holde en lang barsel med løn på adskillige arbejdspladser. Det skyldes, at flere virksomheder går skridtet længere end den gængse lovgivning. Ekspert mener, at presset kommer et særligt sted fra.

Kvinder tager stadig 90 procent af barslen i Danmark, viser tal fra Danmarks Statistik. En række virksomheder vil nu gøre det mere lukrativt for familierne at lade fædrene tage en større del af barslen.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged/Arkivfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er snart mere barsel på vej til de nybagte fædre.

Fra august træder en ny lovgivning i kraft, der øremærker 11 uger af barslen til mænd. Den skal være med til at sidestille kønnene og skubbe kvinder frem på arbejdsmarkedet.

Men nu tager en række virksomheder et endnu større skridt i forsøget på at få fædre til at tage en større del af den første tid med deres børn.

En lang række virksomheder som for eksempel medicinalgiganten Novo Nordisk, rådgivningsfirmaet Deloitte og advokatfirmaet Bruun & Hjejle tilbyder fædre og medforældre helt op til otte måneder med fuld løn under barslen.

Det finansielle selskab Nykredit er en af de virksomheder, der netop har justeret deres barselsordning. Her har de godt 3.500 medarbejdere siden april haft ret til 26 ugers barsel med løn. Og det er uanset, om man er mor, far eller medmor.

»Vi kan se, at der er store gevinster for både medarbejderne, familierne og os som virksomhed, når det ikke er økonomien i de enkelte hjem, som spænder ben for, om det er far eller medmor, der får mere tid til sit barn,« siger Nykredits HR-direktør, Trine Ahrenkiel.

Langt mellem de kvindelige chefer

Finanssektoren er en af de brancher, hvor der er langt mellem de kvindelige chefer. De seneste tal fra Finansforbundet viser, at selvom kvinder udgør næsten halvdelen af den samlede finanssektors ansatte, er det kun 26 procent af branchens ledere, der er kvinder.

Og netop de mange måneder, hvor kvinder tager barsel, bliver ofte fremhævet som en af årsagerne til, at der stadig er langt mellem de kvindelige chefer mange steder i erhvervslivet.

Derfor har man i finanssektoren indrettet det sådan, at fædre har ret til at holde 16 ugers fædreorlov med fuld løn. Men Nykredit har altså valgt at gå endnu længere ved at tilbyde 26 uger med løn.

»Det har vi gjort, fordi vi håber, at vi vil se en normalisering, hvor det bliver almindeligt – også på det her område – at ligestille mænd og kvinder. For vi vil gerne udnytte den fulde talentmasse, og vi kan se, at kvinderne er dygtige,« siger Trine Ahrenkiel.

Ekspert: Talenter lægger pres på arbejdsgiverne

Nykredit er langtfra den eneste virksomhed, der tilbyder favorable forhold til nybagte forældre. Også Novozymes, COWI og Rambøll er blandt virksomheder, der betaler en stor del af barslen for alle køn.

Flere og flere virksomheder tilbyder gode barselsordninger for at tilfredsstille den unge generation af talenter, som stiller væsentligt større krav til deres arbejdspladser end tidligere generationer. Sådan lyder det fra Bjarke Oxlund, der er forsker i køn og ligebehandling samt leder af Institut for Antropologi på Københavns Universitet.

»Vi ser en generation i den fødedygtige alder, som går meget op i det her, og det er ikke verdens største årgange, og derfor lægger det et pres på arbejdsgiverne,« siger han.

Han peger på, at der lige nu er en ekstremt høj beskæftigelse i Danmark, og at mange virksomheder har stor mangel på arbejdskraft.

»Så det er blevet væsentligt sværere at tiltrække arbejdskraft, og derfor bliver virksomhederne nødt til at tilpasse sig de unge generationers forventninger til arbejdslivet,« siger han.

Selvom flere kvinder end mænd siden 2004 har taget en videregående uddannelse, er der stadig langt mellem de kvindelige chefer mange steder i erhvervslivet. Mange mener, at det blandt andet skyldes, at kvinder tager langt den største del af barslen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Arkivfoto.

Derfor slår virksomhederne med deres barselstiltag ifølge eksperten to fluer med et smæk.

»Virksomhederne viser, at de gør noget godt for ligestillingen, og så er det samtidig en måde at give et personalegode, som sender det helt rette signal til den unge generation. Den nyvundne idé om køn og ligestilling står hos mange unge lige så stærkt som bevidstheden om klimaforandringer,« siger han.

Ifølge Bjarke Oxlund er virksomhedernes favorable forhold for nybagte forældre kun i sin spæde start og er kommet for at blive – også selvom arbejdsløsheden skulle stige.

»Det er tiltag, som er svære at trække tilbage igen. Og jeg tror, at når man er så langt, at man har opgivet ideen om, at det kun er kvinder, som kan tage barsel, så er det på mange måder et kæmpe spring og en afgørende bevidsthedsændring,« siger han.

Advokathuse betaler barsel til fædre

Også advokatbranchen, der traditionelt set er kendt for at være blandt de mindre progressive brancher, hvad angår ligestilling i toppen af ledelseslagene, melder sig på banen.

Et af landets største advokathuse, Poul Schmith/Kammeradvokaten, forbedrer nu barselsvilkårene for en række medarbejdere.

Fra august sidestiller man nemlig mænd og kvinder og giver dem samme muligheder ved at tilbyde fædre 24 ugers barselsorlov med fuld løn.

Og så kommer advokatfirmaet ligeledes til at give medmødre og medfædre – såkaldte sociale forældre – muligheden for samme vilkår. Det sker for at favne lgbt+-familier.

»Helt grundlæggende udspringer det af et ønske om, at alle bliver behandlet ens og bliver sikret lige muligheder uanset køn, kønsidentitet, seksualitet, religion og familieforhold,« siger Jens Bødtcher-Hansen, der er managing partner i Poul Schmith/Kammeradvokaten.

Formålet er, at det på sigt vil understøtte særligt kvinders karrieremuligheder og dermed føre til en mere repræsentativ fordeling i toppen af firmaet, forklarer Jens Bødtcher-Hansen.

Poul Schmith/Kammeradvokaten står dog ikke alene i brancheregi, når det kommer til at tilbyde barselsorlov, der går længere end lovgivningen. Også hos advokatfirmaerne Bruun & Hjejle, Accura, Sirius og Lundgrens kan fædre og medforældre holde længere tids barsel med løn.

Ifølge Jens Bødtcher-Hansen har Kammeradvokaten ikke lavet sin barselsordning, fordi man føler sig tvunget til det for at kunne tiltrække talent.

»Det handler mere om, at vores medarbejdere skal have en oplevelse af, at der er lige muligheder, og at vi på sigt kan få en mere repræsentativ sammensætning,« siger han.

Han anerkender dog, at ordningen kan være med til at gøre advokathuset til en mere attraktiv arbejdsplads, der kan få talenterne til at overveje at søge.

»Det er jo en afledt effekt. Men jeg tror nærmere, at det, der betyder noget for de unge, er, hvordan firmaet generelt stiller sig i forhold til dagsordener som bæredygtighed og diversitet. Og om virksomheden tager et samfundsansvar,« siger han.

Usikker effekt

Fordelingen af barsel er et emne, der er kendt for at kunne tænde op under en diskussion. Da et EU-direktiv sidste år tvang de danske politikere til at øremærke en del af barslen til fædre, gik bølgerne da også højt.

Der var mange, der var positive over de nye takter, der skulle være med til at sidestille kønnene. Men der var også utilfredshed at spore i mange hjem. For de 11 uger, der er øremærket til mænd, bortfalder, hvis fædrene ikke tager barslen.

Samtidig er det ikke alle, der mener, at politikere skal blande sig i den slags, og mange kvinder var utilfredse med udsigten til at skulle afgive en del af barslen til deres mænd.

Mænd tjener desuden gennemsnitligt mere end kvinder, og derfor kunne mange familier se frem til at miste penge, når mændene skulle tage 11 ugers barsel, fordi loven ikke forpligter arbejdsgiverne til at betale løn under orloven.

Men det forsøger virksomhederne altså nu at gøre op med, når de også giver mænd fuld løn under deres barsel.

Hos Nykredit har medarbejderne ifølge HR-direktøren taget godt imod den nye barselsordning. Det er dog for tidligt at sige noget om effekten af ordningen, som trådte i kraft i april i år.

»Det er tidlige dage, så vi afventer stadig at se, hvordan medarbejderne vil bruge den, men vi opfordrer kraftigt til, at alle gør det, og vi tror bestemt også, at det vil få en effekt,« siger Trine Ahrenkiel.