André Rogaczewski har ret i sin opsang til forældre: Drop nu snobberiet

Netcompany-stifter André Rogaczewski mener, at for få unge vælger it-studier på grund af forældede forældreråd. Det er en god pointe. Vi bør alle blive bedre til at hylde og fremelske langt flere former for talent. Han taler i dag klokken 17 ved et Talent 100-event, som du kan følge her på Berlingske.dk eller på vores Facebook-side.

Hør diskussionen med Netcompany-stifter André Rogaczewski og Ane Cortzen ved Berlingskes liveevent klokken 17.00. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

»Vi skal væk fra de traditionsbundne valg. Man skal måske turde lytte mere til sig selv end den historik og måske de forældre, der står og siger: 'Jamen søde ven, du har jo fået så gode karakterer. Du skal da læse jura eller medicin.'«

Sådan lød det for nylig fra Netcompany-stifter André Rogaczewski i en opsang til landets forældre. En af it-topchefens hjertesager er at få flere til at vælge it-faget. Det bliver bremset af forældede forældreråd, mener han:

»Der er et hierarki. Det synes jeg er noget pjat. Det gælder sådan set alle ting. Jeg kan ikke forstå, at man partout kommer ud af en ungdomsuddannelse – uanset hvad det måtte være – og så er der en tendens i Danmark til, at vi alle skal på universitetet og have en lang boglig uddannelse inden for et eller andet,« sagde han for nylig i Berlingske-podcasten »Talent 100« til vært Ane Cortzen.

Det er ikke kun skidt for samfundet, hvis de unge vælger forkerte uddannelser. Det er også skidt for den enkelte, der måske kan have svært ved at finde et job, hvis man har læst en af landets 1.014 forskellige kommunikationsuddannelser, og hverken man selv eller en kommende arbejdsgiver ved, hvad man reelt kan.

Eller som André Rogaczewski selv udtrykker det:

»Der er mange mennesker, der kommer ud af deres uddannelse og sidder i en frygtelig situation. De kommer ud, og de kan faktisk ikke få et job. Se jer nu omkring. Der er masser af gode muligheder for en anden type uddannelse, hvor du kommer ud i det pulserende erhvervsliv, som står og skriger på mennesker, der vil beskæftige sig med at lave rigtige løsninger for rigtige mennesker,« siger han.

Det er en god pointe. Så lyt nu til opfordringen om at droppe uddannelsessnobberiet og tænk bredere.

Opfordringen fra André Rogaczewski kommer i forbindelse med Berlingskes Talent 100-kåring, hvor vi hylder folk, der tør, kan og vil. Herunder at se nye muligheder – også i it-branchen, som iværksætter, som økonom, som forrretningsudvikler eller hvad man nu kan finde på.

André Rogaczewski blev interviewet af Ane Cortzen som en del af Berlingskes Talent 100-kåring, hvor vi portrætterer 100 udvalgte unge, der kan noget særligt. Ved et liveevent i Berlingskes spritnye konferencesal tager Ane Cortzen og André Rogaczewski næste kapitel af samtalen.

Simon Bendtsen er souschef og virksomhedsredaktør på Berlingske Business. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

En af pointerne i hele kåringen er, at man nemt kan reducere talent til at være et anliggende for HR-afdelinger, karriereplaner, mere i løn, mængder af bullshit-ord og så videre. Men man kan også anskue det mere simpelt: Talent handler om at kunne noget og ville noget. Om at ville flytte og ændre samfundet. Altså at have både evnerne og viljen.

Netop det kigger André Rogaczewski også efter, når Netcompany, der har mere end 3.000 ansatte, rekrutterer nye medarbejdere:

»Vi kigger efter lyst og mod på at ville forandre verden og ville noget selv med andre mennesker. Altså have en ambition i livet. En tro på, at man kan gøre en forskel. Det kan godt være, at det lyder fortærsket. Men det er vitterlig en ægte og helt åbenbar forskel på mennesker, der når et andet sted,« som han siger i podcasten med Ane Cortzen.

Det rammer meget godt formålet med Talent 100 ind. Der er mere end nogensinde brug for håb, optimisme og tro på fremtiden i en tid domineret af coronavirus, nedlukninger og krise. Berlingske er mediet, der hylder dem, der viser en vej mod fremtidens samfund. Det samfund, der befinder sig lige på den anden side af coronakrisen. Her kan fremtidens stjerner – de 100 talenter – spille en nøglerolle.

Det taler André Rogaczewski og Ane Cortzen videre om ved liveeventet. Så op med humøret og se med på Berlingskes Facebook-side klokken 17.

Simon Bendtsen er virksomhedsredaktør og souschef på Berlingske Business.

Podcasten »Talent 100 med Ane Cortzen« kan høres her: