23-årige Oliver hackede alle journalistens koder: Så nemt kan han knække dine

Han er et kæmpe hackingtalent i Danmark. Kunne i 2022 kalde sig både danmarksmester, europamester og verdensmester i hacking. I videoen nedenfor demonstrerer han sine overlegne evner, idet han hacker Berlingskes journalist.

 
Journalisten synes, at det er »noieren«, når Oliver Lyak sender en sms, der angiveligt er fra hendes far. Produktion: Louise Lund-Sørensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Oliver Lyak er blot 23 år og arbejder som professionel etisk hacker ved Institut For Cyber Risk.

Og så er han på dette års Talent 100-liste.

Berlingske har bedt ham om at demonstrere nogle af de fremgangsmåder, ondsindede hackere gør brug af, for at gøre opmærksom på, hvor let hackere kan knække dine koder.

Få et smugkig i hackernes metoder, når Oliver Lyak hacker Berlingskes journalist Katrine Mengel i videoen ovenfor. Du kan også læse hele portrættet af Oliver Lyak her.

I denne video kan du se endnu flere hackermetoder:

Sådan beskytter du dig bedst mod hackerangreb

Password manager

  • Oliver Lyak anbefaler, at man gør brug af en såkaldt passwordmanager. Det er et program, man kan installere på computeren eller telefonen, der samler alle adgangskoder og beskytter dem. Selv anbefaler han Bitwarden.com.

Adgangssætning

  • Hvis ikke man ønsker at bruge en passwordmanager, kan det være en god idé at forme sin kode som en sætning. Denne er nemmere at huske og sværere at regne ud for hackere.

Forskellige koder

  • Brug ikke samme kode. Hav forskellige adgangskoder, for bliver en kode hacket eller lækket, er du fortsat beskyttet på andre platforme. Her er passwordmanageren igen en god løsning til at huske det hele.

Tofaktor godkendelse

  • For at logge ind med tofaktor godkendelse skal man både vide noget – adgangskoden – og have noget – for eksempel en mobiltelefon. Det kan være, at man vælger at modtage en sms med en kode hver gang, man logger ind. Så selvom angriber kender koden, har han ikke nødvendigvis fat i mobiltelefonen.

Hold dig opdateret

  • Man skal holde sine enheder opdaterede. Når der kommer en påmindelse om en opdatering af styresystemet til eksempelvis iPhone, så opdater med det samme. Det er ofte sikkerhedsindstillingerne, der bliver opdateret.