Tags er pisseirriterende

Københavns Kommune renser ulovlig graffiti ned med den ene hånd og bygger om kort tid en ny graffitipark med den anden. AOK spurgte Teknik- og Miljøborgmester Klaus Bondam (R) om, hvad forskellen egentlig er?

Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Klaus Bondam, graffiti – Kunst eller hærværk?

»Nu er det jo heldigvis sådan, at verden ikke er sort/hvid, og jeg skelner helt klart imellem lovlig graffti som kunst og ulovlig hærværksgraffiti. Det er to helt forskellige ting, og jeg synes, at det har været interessant at se, hvordan elementer fra graffitien har fundet vej ind i gallerier og udstillinger som en kunstnerisk udtryksform. Når det er sagt, så er min holdning til tags malet henover nymalede facader i en andelsboligforening, at ingen kan bruge det til noget som helst. Det har ikke noget formål på nogen punkter. Det koster skatteborgerne en masse penge og giver en masse ærgrelse og er for at sige det ligeud pisseirriterende.«



I laver nu en graffitipark i Nordvestkvarteret. Hvad er meningen?

»Jeg håber, at muren kan være med til at sende signalet om at lave ulovlig graffiti, det er ikke fedt. For det første er der en masse mennesker, som bliver virkelig ærgrelige, og for det andet så er det altså ulovligt.

Man kan vælge at slå virkelig hårdt ned og sige, at det skal bare straffes. Man kan også vælge at lade de fornuftige kræfter i graffitimiljøet gå i dialog med rødderne. For der er ingen på nær et lille mindretal, der synes, at ulovlig graffiti er fedt.«



Københavns kommune bruger hvert år et stort beløb på at rense graffiti af byens facader med den ene hånd, og nu bygger I en graffitipark med den anden..

»Sådan kan du godt se på det. Man kan også se det som, at vi forsøger at kanalisere dem, der laver ulovlig graffiti over til at lave lovlig graffiti. Så istedet for at rende rundt og genere en masse mennesker, kan de få krudtet ud på en anden måde.«



Bygningskultur Danmark har for nyligt meldt ud, at de ønsker en fredning af graffitiværker i København. Hvad siger du til det?

»Jeg er ikke afvisende over for idéen, for jeg synes, at vi mange steder ude i de nedlagte industriområder blandt andet Sydhavnen oplever noget, som godt nok i gåseøjne er hærværksgraffiti, men det er jo begrænset hvor mange, det giver hærværk for. Men det er nogle meget flotte og store graffitimanifestationer. Visuelt interessante billeder. Ud over at jeg tager stor afstand fra ulovlige tags og så videre, er graffitien en moderne, urban udtryksform. Lige som alt andet i en by, så er det jo en balance. Der er jo ingen tvivl om, at hærværksgraffiti kan være ekstremt provokerende. Og ikke provokerende som god kunst kan være provokerende, bare provokerende fordi det er røvirriterende. Det pynter bare ikke på noget overhovedet. Hvorimod et flot graffitimaleri på et plankeværk eller en mur ude i Sydhavnen jo godt kan fortælle en historie om en tid og om et liv i byen.«

mafi@berlingske.dk

@Tekst m. indryk: