Sync,tal & lyt

Styr bilen med hænderne og elektronikken med stemmen. Det er planen i et nyt samarbejde mellem Microsoft og Ford.

Verdens største udbyder af software, Microsoft, har skaffet sig et brohoved i bilernes verden. Bill Gates' stemmestyrede operativsystem til biler vil i år og næste år blive tilbudt som fabriksmonteret udstyr i modeller fra Ford, Lincoln og Mercury.

Samarbejdet mellem Ford og Microsoft blev præsenteret på Northamerican International Motor Show, NIAS, som ruller den næste uge i Detroit. Men ingen prototype, ingen teknik, ingen demonstration - kun høflige replikker mellem et par tunge Ford-bosser på scenen og Bill Gates på storskærm over satellit. Samarbejdet hedder Sync, og det skal kæde bilen sammen med førerens stemme, mobiltelefon og digital musikafspiller. Meningen er, at føreren kan beholde hænderne på rattet og alene med stemmen betjene udstyret.

Ideen til operativsystemet er ikke ny. Microsoft begyndte produktudviklingen i 2003 og har siden forsøgt at finde en samarbejdspartner i bilindustrien. Det lykkedes at indgå en aftale med Fiat, der præsenterede systemet Blue&Me på biludstillingen i Geneve i 2006.

Senere forsøgte Microsoft at forlove sig med verdens største bilproducent General Motors, som afslog med den begrundelse at de foretrak at udvikle videre på deres eget OnStar-system.

Ford var lettere at komme på talefod med - ikke mindst fordi koncernen har behov for at finde nye og yngre kunder som en af vejene til at komme ud af sit økonomiske hængedynd.

Sync kan modtage kommandoer på engelsk, fransk og spansk. Når en kommando er afgivet, forbinder Sync bilen med telefonen eller musikafspilleren ved hjælp af radiobølger kaldet Bluetooth.

Vil man ringe op, trykker man på en knap på rattet og siger til systemet, at man vil ringe til en bestemt person.

Stiger man ind i sin bil under en samtale, trykker man blot på rattets telefon-knap, hvorefter Sync etablerer forbindelse mellem bilen og telefonen.

På bilradioens display viser Sync en brugergrænseflade, som indeholder de samme faciliteter, man finder i sin mobiltelefon.

SMS'er modtages også af Sync, som tilmed kan læse tekstbeskederne op samt forstå og oversætte f.eks. en Smiley og andre symboler.

Når føreren har lyttet til beskeden, kan han eller hun svare ved at vælge mellem 20 forskellige standardmeldinger.

Sync kan gennemsøge musiksamlinger på digitale musikafspillere, der er forbundet til bilens lydanlæg via radiobølger eller USB-kabel. Med stemmen kan man beordre Sync til at afspille numre, som man kender titlen på eller bede systemet udvælge musiknumre af en bestemt genre, fra et bestemt album eller fra en bestemt kunstner.

Microsofts aftale med Ford betyder, at bilkoncernen har eneret til at bruge systemet i 2007 og 2008.