Svenskerne vinder juleracet

Af de 110 mia. kr., der julehandles for i Norden, bruger svenskerne de fleste penge. Nordmændene trumfer dog alle ved at købe mest per person og mest på kredit, viser Nordea-undersøgelse.

Svenskerne bruger mest på julen, og normændene køber på kredit. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox
Lånekrise og mere usikre udsigter får ikke nordboerne til at holde igen i julen. Der skal mad, gaver og pynt på bordet for en samlet sum af 110 mia. kr, hvilket er en stigning på otte procent i forhold til sidste år, vurderer det internationale markedsundersøgelsesfirma, Synovate, på vegne af Nordea banken.

Svenskerne bruger sammenlagt 32,5 mia. kr. eller rundt regnet 4.350 kroner per person. Nordmændene bruger flest penge per indbygger med godt 8.000 kroner, men fordi de er cirka halvt så mange som svenskerne, bliver den totale julehandel på i alt 30 mia. kr.. At vi her i landet forventes at købe ind for godt 26 mia. kroner - eller 5.800 kroner per dansker - skyldes ikke, at vi pludselig er blevet overmandet af en sund fornuft i pengesager. Ud af alle Nordens folk er vi sammen med nordmændene dem, der køber mest på klods. En femtedel af alle danskere og nordmænd køber juleting nu og betaler senere, mens det kun er omkring ni procent af svenskerne og 13 procent af finnerne.

Undersøgelsen blev gennemført mellem den 15. og den 30. november og omfattede 1.000 personer fra 16 år og op.