Tommy Ahlers: »Jeg er gået ind i en verden, hvor folk håber, jeg laver fejl«

I den helt nye sæson af podcasten »SuccesKriteriet« medvirker uddannelses- og forskningsminister, Tommy Ahlers, til en snak om sit karriereskift og de erfaringer, han indtil nu har gjort sig på ministerposten

Uddannelsesminister Tommy Ahlers (V) er med i den nyeste sæson af Succes Kriteriet, hvor han taler om at tage skridtet fra iværksætteri til politik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Lars Løkke? Han har aldrig været ude og lave noget privat. Kristian Thulesen Dahl? Helle Thorning? Hele vejen rundt. De har aldrig været ude og skabe arbejdspladser, vokse omsætningen og få et salgsteam til at fungere. Det er egentlig ikke så underligt, at de kun kan finde ud af at bruge penge. For de har aldrig prøvet andet.«

Sådan lød det fra serieiværksætteren Tommy Ahlers i en artikel i Jyllands-Posten i 2015, hvor han kritiserede politikerne for deres manglende visioner. Men i årene mellem dengang og nu er der sket en del for den tidligere stifter af onlinetjenesten Zyb:

I maj 2018 blev Tommy Ahlers udpeget af Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til at være regeringens nye uddannelses- og forskningsminister, og har skiftet livet som iværksætter og investor ud med en karriere, hvor kritik er en langt større del af hverdagen.

I podcasten »SuccesKriteriet« åbner Tommy Ahlers om sit karriereskift og om den mistænkeliggørelse, der ifølge ham især rammer udefrakommende, som går ind i politik.

»Det skal ikke forstås, som at jeg sætter mig ned og piver. Jeg er helt med på præmissen. Da jeg var iværksætter, sagde jeg til folk: I skal lide mig, fordi jeg er en god iværksætter. Nu siger jeg til folk: I skal stemme på mig, jeg vil lede jeres land. Og så må de også gerne stille spørgsmål til hvilket stof, jeg er gjort af,« lyder det fra Tommy Ahlers i podcasten ”Succes Kriteriet”, hvor Ane Cortzen er vært.

Selv om uddannelses- og forskningsministeren anerkender, at en konsekvens af at gå ind i politik er, at man bliver kigget efter i sømmene, mener han, det medfører en risiko for, at folk udefra bliver skræmt væk.

»Jeg vil insistere på, at der er nuancer, som går tabt. Det bliver farligt, for vi har brug for, at folk, der har været ude i virkeligheden og har kørt en 10-20-årig karriere i en medicinalvirksomhed, også tør gå ind i politik og måske blive sundhedsminister,« forklarer han.

Fokus på fejl

I denne uges udgave af SuccesKriteriet kommer Tommy Ahlers også ind på, at vi bør gøre en dyd ud af at tale vores fejl op, så vi kan gøre op med den perfekthedskultur, der både eksisterer i iværksætteri og politik. Men tør man det i den politiske verden, hvor der netop bliver slået hårdt ned på fejltagelser?

»Jeg er gået ind i en verden, hvor folk håber, jeg laver fejl. Mine politiske modstandere og jeg har det godt sammen, men de vil da håbe, jeg begår en fejl, så jeg trækker regeringen ned. Så der er da meget fokus på det,« fortæller han, men understreger overfor Ane Cortzen, at han stadig gerne så, at flere politikere turde indrømme deres fejl og sige »Vi er blevet klogere«.

Er han så selv blevet klogere siden sin egen kritik fra 2015?

»Jeg holder fast i kritikken om, at når man kigger på mediebilledet af politik, så er der meget lidt af den offentlige, politiske debat, der handler om visioner for Danmark, og hvad vi skal leve af. Men nu er jeg i politik og kan se indefra, at der er masser af diskussioner om: Hvad skal Danmark?«