Serieiværksætter står bag verdens bedste e-sportshold: »Vi er kun lige gået i gang«

I podcasten »SuccesKriteriet« medvirker Nikolaj Nyholm til en snak om de erfaringer, der gennem en hel karriere som iværksætter har ledt til, at hans virksomhed RFRSH er blevet en af de helt store globale spillere inden for e-sport.

Nikolaj Nyholm, som har skabt Blast-turneringen og vil gøre det til et kæmpe brand lige så kendt som motorsportens Formel 1. På lørdag fyldes Royal Arena af e-sports fans, da den store e-sportsturnering Blast Pro bliver skudt i gang. Det er en turnering, der er ved at manifestere sig som den største af sin slags i verden og bag den samt verdens bedste e-sportshold Atralis, står Nikolaj Nyholm, der ejer selskabet RFRSH Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man kunne godt mistænke Nikolaj Nyholm for at have en magisk krystalkugle med kig til fremtiden stående derhjemme, for serieiværksætteren har gennem hele sin karriere haft evnen til at se potentialet før alle andre og har adskillige gange satset på den helt rigtige idé på det helt rigtige tidspunkt. Det seneste skud på stammen er virksomheden RFRSH, som han har stiftet sammen med Jakob Lund Kristensen og René Rechtman, og som allerede efter to års levetid har sat sit præg på den hurtigt voksende branche inden for e-sport.

»Det her er den af mine virksomheder, der er mest drevet af passion. Jeg elsker det, vi laver,« fortæller han i podcasten »SuccesKriteriet«.

Med to mislykkede forsøg på videregående uddannelser i bagagen stiftede Nikolaj Nyholm allerede som 24-årig sin første virksomhed, »Speednames«. En onlineservice, hvor man kunne søge på, om domænenavne var ledige og herefter registrere dem. I 2007 blev virksomheden, som han stadig havde en ejerandel i, solgt til over 200 mio. kroner til britiske Group NBT. Bekendtskabet med millionsalget skulle vise sig kun at være det første i rækken:

Inden salget af sin første virksomhed nåede han at stifte bluetooth-virksomheden Imity, der i 2008 blev solgt til Tommy Ahlers’ selskab Zyb. Og i 2006 gik han sammen med Jan Erik Solem, der havde opfundet en teknologi til ansigtsgenkendelse, om at stifte Polar Rose – en søgemaskine, der genkendte ansigter på fotografier. I 2010 kom Apple på banen og købte selskabet for 150 mio. kroner.

Investeringer i spilindustrien

Efter salget af sin tredje virksomhed sagde Nikolaj Nyholm farvel til hverdagen som iværksætter og blev i stedet partner i den danske venturefond Sunstone Capital.

»Jeg havde haft fingrene i skidtet i ti år, og det havde på mange måder været en udmattende proces. Også for min familie. Netflix’ topchef, Reed Hastings, har sagt, at man aldrig tager sin startup for givet, men man tager alt for ofte sin familie for givet. Det tror jeg, der er meget sandhed i,« fortæller Nikolaj Nyholm om den hårde tid på hjemmefronten, der resulterede i jobbet hos Sunstone Capital i et forsøg på at få familielivet til at hænge sammen.

Noget nyt skulle ske, og Nikolaj vendte denne gang blikket mod spilindustrien. Som barn havde han og hans fætter leget med de computere, som onklen tog med hjem fra arbejde, og siden da havde spil været en af hans helt store interesser. Samtidig var spilbranchen et område, han spåede et kæmpe potentiale, men som ingen andre med penge på lommen havde vovet sig ind i endnu. Nikolaj Nyholm kunne derfor frit bevæge sig ind i branchen som den eneste blandt de europæiske investorer. På det digitale forum Reddit faldt han over virksomheden Mojang, som havde udviklet spillet Minecraft.

»Det var en af de få gange, hvor jeg fandt et spil, før mine børn opdagede det. Det i sig selv var jeg stolt af. Jeg havde på det tidspunkt ikke foretaget nogen spilinvestering, men forsøgte at overtale partnerne i Sunstone Capital til at investere i både Minecraft og Unity Technologies,« siger han.

Partnerne i Sunstone Capital takkede nej, og Nikolaj Nyholm involverede sig i stedet som rådgiver for Mojang, der i 2014 blev solgt til Microsoft for 2,5 mia. dollar.

Nikolaj Nyholm

»Vi mangler anerkendelsen af, at e-sport ikke er ensbetydende med pizzabakker og dåsecola på teenageværelset,««


E-sport mangler anerkendelse

Drevet af lysten til at vende tilbage til iværksætteriet og med et mere stabilt familieliv i privaten forlod Nikolaj Nyholm i 2016 Sunstone Capital for at stifte RFRSH. Virksomheden er et medieselskab, der ejer rettighederne til e-sportsturneringen Blast samt majoriteten af verdens bedste e-sporthold inden for spillene Counter Strike, danske Astralis, Leauge of Legends og det spanske hold Origin.

At computerspil er gået fra at være ren og skær underholdning til nu at være underholdning med forretningspotentiale i form af turneringer og online seer, kommer vi ifølge Nikolaj Nyholm til at se endnu mere af:

»Jeg tror, en hvilken som helst fritidsaktivitet kommer til at have den samme bevægelse hen mod kompetitiv underholdning. Vi havde det jo også i gamle dage, hvor vi stod og kiggede på hinanden spille på maskinerne i arkaderne,« forklarer han.

RFRSH forventer, at deres omsætning fra 48 mio. kroner i 2018 tredobles i 2019. Deres turnering Blast har på blot én turnering flere end seks millioner online-seere og bliver vist på TV-kanaler hos flere end 210 mio. husstande verden over. På trods af de flotte tal betegner Nikolaj Nyholm stadig e-sport som en subkultur, der mangler anerkendelse fra mainstream-kulturen.

»Det skal være lige så almindeligt for min far at købe en Astralis-jersey til min 12-årige dreng, som det er at købe en Chelsea- eller Manchester United-jersey. Vi mangler anerkendelsen af, at e-sport ikke er ensbetydende med pizzabakker og dåsecola på teenageværelset,« forklarer Nikolaj Nyholm og understreger, at professionelle spillere skal være i lige så fysisk og mentalt god form som andre sportsudøvere.