Direktører sagde nej til egen løn og hyrede nye ansatte

Den danske IT-virksomhed Praqma solgte ikke nok. I stedet for at give op satte stifterne deres egen løn på standby og skruede op for ambitionerne. I dag ansætter de nye medarbejdere hver måned og har store virksomheder som Grundfos og Novo Nordisk som kunder.

Lars Kruse, der er medstifter af Praqma, er ugens gæst hos vært Ane Cortzen i podcasten »Succes Kriteriet«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Praqma skulle ikke bare være en klassisk IT-konsulentvirksomhed, hvor folk hurtigt blev kørt igennem, men derimod en arbejdsplads, hvor både kunder og medarbejdere følte sig som en del af noget særligt. Virksomheden lærer deres kunder – store virksomheder – hvordan man bruger software til at opbygge sin egen software.

Historien om Praqma er også speciel, og det fortæller en af stifterne Lars Kruse om i femte afsnit af podcasten »Succes Kriteriet«, som denne gang handler om vokseværk.

Efter opstarten og finanskrisen kom nogle svære år. Firmaet tjente ikke nok penge, og derfor måtte Lars Kruse og hans medstifter træffe en hård beslutning: De valgte at investere ekstra penge i en virksomhed, der på daværende tidspunkt ikke genererede nogen – og ansatte ekstra kræfter.

De lånte yderligere penge i banken og stoppe udbetalingen af deres egen løn, så de i stedet kunne få råd til de rigtige spillere i virksomheden. De blev nødt til, som Lars Kruse selv beskriver det, selv at have penge med på arbejde.

Det viste sig dog at være en rigtig satsning, for de er gået fra 8 ansatte for blot to år siden til 30 i dag, og de ansætter i dag i gennemsnit 1,5 medarbejder om måneden.

Derudover har de lavet et academy, hvor de underviser unge studerende i »continous delivery« - et område, de beskæftiger sig meget med, men som man ikke underviser i på landets IT-skoler i dag. Denne sommer gennemførte de tre workshops med cirka 60 deltagere på hver, og næste sommer planlægger de at afholde seks. I disse grupper finder de selv spændende aspiranter, som de også kan rekruttere ind som ny arbejdekraft.

Ifølge Lars Kruse er det vigtigt, at man ansætter mennesker, der brænder for virksomhedens kerne. Det er absolut ikke en hindring, at folk er nyudannede eller unge, men derimod kan det være en fordel, at folk er nysgerrige og entusiastiske.

Blandt de bedste råd fra Lars Kruse er:

• Det handler om at dække nogle behov og roller i virksomheden - hvad kan I ikke selv, og hvad har I brug for?

• Det væsentligste er at få kommunikeret, hvad det er, virksomheden sælger. Kommunikation, kommunikation. Ansæt hurtigt en, der kan beskrive og markedsføre.

• Man skal ikke gå på kompromis med egne idealer. Hold dit produkt rent. Sørg for, at dine ansatte kender produktet.

»Succes Kriteriet« med Ane Cortzen har hver uge også besøg af en business angel. Denne gang er det Thomas Ryge. Han er blandt andet tidligere marketingdirektør i Pandora, i dag rådgiver og investor - og han har op til fem ting på sin tjekliste, før han kaster penge i en ny virksomhed.

Podcasten slutter hver gang med »Det lukkede rum«, hvor eksperter fra Nordea giver gode råd til iværksættere. Her i femte afsnit af »Succes Kriteriet« er det områdedirektør Frank Vestergaard Olsen, der fortæller om styring af indtægter og udgifter i en opstartsvirksomhed.