Store Robert på vej til Københavns Havn

Initiativtagerne til kæmpeskulpturen Store Robert er klar med det endelig projekt for den 72,5 meter høje Robert Jacobsen-skulptur.

Højde: 72,5 meter. Vægt: 1.800 ton. Pris: 200 millioner kroner. Det er de tørre facts om den gigantiske skulptur, som familien til den afdøde, verdensberømte danske kunstner Robert Jacobsen og en række private fonde og virksomheder er klar til at forære Københavns Kommune.

Skulpturen hedder Store Robert og blev i går officielt præsenteret af »Selskabet til skabelse af Store Robert«, der består af forretningsfolk og elskere af Robert Jacobsens kunst.

»Store Robert kan blive ikke bare Københavns nye vartegn – den kan blive et vartegn for hele Danmark og Norden,« siger Frank Johansen, der er en af initiativtagerne til opsætningen af Store Robert.

Berlingske Tidende har tidligere beskrevet, at skulpturen skal placeres i vandet ud for Trekroner, og der bliver efter planen indsat små både i pendulfart, så det bliver muligt at komme helt tæt på Store Robert, der vil stå klar i slutningen af 2010.

Flertal på rådhuset
Skulpturen har været 20 år undervejs. Robert Jacobsen lavede tilbage i 1980erne en lille model af den, der var tiltænkt en plads ved Langelinie.

Dengang gav Robert Jacobsen selv sin skulptur disse ord med på vejen: »Store Robert er en smuk skulptur, en mellemting mellem kolossal og monumental. Den udtrykker den abstrakte verden, som vi lever i, og er en vision om vor teknologiske tidsalder.«

Et flertal i Københavns Borgerrepræsentation er allerede positivt indstillet over for Store Robert, som initiativtagerne håber kan bygges på Lindøværftet, hvor hovedparten af Robert Jacobsens større skulpturer blev bygget gennem tiderne.

»Det er et stort og meget imponerende kunstværk, der nu er sat i søen. Jeg er glad for, at der her er folk, der tør tænke visionært og modigt, og jeg er nu spændt på at høre københavnernes reaktioner, når projektet sendes i høring,« siger kultur- og fritidsborgmester Pia Allerslev (V), mens teknik- og miljøborgmester Klaus Bondam er mere skeptisk.

»Jeg har aldrig selv været en stor fan af Robert Jacobsen, men jeg anerkender, at smag og behag er vidt forskellig,« siger han.