Stjernevært og stjernebrøler

Det er vanskeligt som seer at have tillid til en krigsreporter og stjernevært, der har svært ved at finde ud af, hvor det militærkøretøj, han selv sidder i, er på vej hen. Om det er på vej ind eller ud af Irak.

TV Avisens Jeppe Nybroe har begået en af den slags journalistiske brølere, der professionelt er helt uacceptable, og som burde føre til en lodret fyring. Hvad det sikkert også ville have gjort, hvis ikke lige TV Avisen havde svært brug for ham som trumfkort over for TV 2s stærke værtshold. Nu har han fået en advarsel og tre måneders karantæne væk fra skærme. Mands minde varer jo kort i medierne, og så er nok alting glemt.

Det er også vanskeligt at have tillid til TV Avisens redigeringsproces, som i den situation ikke har styr på, om den udsendte nu er på vej ind eller ud af Irak, og som endda ikke selv opdager krigsreporterens bevidste manipulation, men modtager afsløringen via en opringning fra TV2. Og det er vanskeligt at have tillid til en institution med troværdighed som kerneværdi, der blot konstaterer, at der her var tale om dårligt professionelt arbejde begået under indtryk af 50 graders varme.

Jeppe Nybroes indslag var ikke dårligt professionelt arbejde. Det var bevidst manipulation, fordi billederne skulle bringes til at passe til en nyhedsdramaturgi og journalistisk selviscenesættelse, selv om de viste noget andet end det, som Nybroe påstod. Man siger, at sandheden er det første offer i enhver krig. Tilsyneladende også i en situation, hvor afslutningen på det danske krigsengagement i Irak skulle dokumenteres i DR.