Ydmyghed og balance skal udrydde VM-holdets dyre fejl

Ishockeylandsholdet er blevet mere offensivt, men skal stadig lære, hvornår der skal spilles uden risiko.

Foto: Scanpix/Jan Korsgaard. Jan Karlsson har skabt et mere offensivt og risikovilligt landshold.
Læs mere
Fold sammen

I landstræner Jan Karlssons regeringsperiode har det danske landshold bevæget sig væk fra den rent defensive stil, der var en nødvendighed i de første år som A-nation.

Karlsson har udviklet et mere offensivt hold, der kan tage initiativet i kampene og ikke blot vente på modstandernes fejl. Men de første VM-kampe i Köln har vist, at konceptet fortsat er skrøbeligt.

Ambition om at spille teknisk god ishockey kan føre til, at der bliver spillet for hasarderet, og en række dyre fejl har medvirket til, at Danmark er uden point efter de første to kampe.

»Spillemæssigt sigter vi lidt højere nu, og det er det, der giver de udsving. Vi tænker ikke længere kun defensivt, men vil også gerne op og lave mål,« siger backen Jesper B. Jensen.

»Vi skal finde balancen, hvornår skal vi blive hjemme, og hvornår vi skal op og jagte mål.«

»De seneste år har vi sigtet højere, og så bliver det mere offensivt. Nogle gange giver det bagslag, som det gjorde mod USA,« forklarer han.

Rutinerede Peter Regin er i gang med sit første VM i syv år, og han mærker en tydelig forskel i landsholdets udtryk i forhold til den mere forsigtige stil under Karlssons forgænger, Per Bäckman.

»I de første ti år i A-gruppen lagde vi bare pucken dybt ned i modstanderens zone, og så ventede vi på, at vi måske fik en chance og kunne lave mål. Nu vil vi gerne prøve at spille med.«

»Man skal afveje, hvornår man skal kreere noget, og hvornår man bare skal slå pucken ud.«

»Vi har stadig lidt at lære, men det positive er, at vi prøver at spille. Det er vi nødt til, hvis vi skal udvikle os,« siger Peter Regin.

Når Danmark tirsdag aften møder Slovakiet, er danskerne pisket til sejr, og så skal de kostbare fejltagelser udryddes.

»Vi skal være mere ydmyge. Det er de store lande også i nogle situationer,« påpeger Jesper B. Jensen.

Landstræneren mener, at spillerne har bevist, de er gode nok til hans mere krævende stil. Men de skal blive bedre til at vurdere, hvornår de kan tage en chance på isen.

»Jeg siger altid til spillere: Vi skal spille så offensivt, som modstanderne tillader. Det indebærer, at man tager kloge beslutninger,« siger Karlsson.

Danmark møder Slovakiet i tredje VM-kamp tirsdag aften klokken 20.15.