Wilbeks plan for dansk VM-succes

Mændenes verdensmesterskab begynder på lørdag, hvor Danmark møder Ungarn, og landstræner Ulrik Wilbek har en plan.

<a href='http://images.bm4.metropol.dk//253/253034/253034_original.jpg' target='_blank'>Se i stort format</a> Fold sammen
Læs mere

Kan et dansk landshold, der for kort tid siden har tabt på hjemmebane til mellemgode modstandere som Polen og Norge, tillade sig at drømme om medaljer ved VM i Tyskland?

Ulrik Wilbek og hans udvalgte trup holder sig i hvert fald ikke tilbage, selv om der heller ikke bliver udstedt garantier.

Optaktsfasen med fem testkampe, der gav én sejr, én uafgjort og tre nederlag på hjemmebane, har sået tvivl om herrelandsholdets formåen, men landstræneren har imidlertid en succes-plan, der, hvis den bliver udført til punkt og prikke, kan resultere i de første medaljer til et dansk herrelandshold i håndbold i VM-regi siden 1967, hvor det blev til sølv. I øvrigt de eneste medaljer, Danmarks herrer nogensinde har vundet ved et verdensmesterskab.

Tema-træning

Vi har set svingende resultater, svingende spil og svingende tænding i de kampe, vi har spillet i den senere tid, men det er ikke noget, der skaber voldsom bekymring hos mig, fordi det er en konsekvens af den proces, vi har indledt frem mod VM.

Det er jo sådan, at vores testkampe spilles på baggrund af den træning, der foregår sideløbende. Det gælder både håndboldmæssigt og mentalt og på begge områder arbejder vi utroligt meget på at ramme et topniveau ved VM,« forklarer Ulrik Wilbek.

Landstræneren har altid bygget sin træning op i temaer, og så er der blevet arbejdet med et tema ad gangen. Derfor kan de hold, Wilbek træner undervejs mod et mål godt komme til at se ud, som om de har svage led, hvor det ikke fungerer.

»Men det er vigtigt, når man gør, som jeg gør, at man fastholder målsætningen, så man til sidst har bygget puslespillet sammen både håndboldmæssigt og mentalt. Og det tror jeg, vi har, når vi ser frem til VMs begyndelse.

Vores arbejde skulle gerne give et godt topniveau til VM, og jeg tror også, at vi har arbejdet os på det her hold fra at være træningsverdensmestre til at være bedst, når det gælder.«

I det konkurrencemæssigt meget tætte felt af VM-deltagere er »bedst når det gælder« ikke nødvendigvis det samme som at sige, at Danmark skal vinde guld for at få succes i Ulrik Wilbeks og spillernes øjne. Mindre kan absolut gøre det al den stund, at Frankrig fremstår som den helt store favorit ved VM i Tyskland. Faktisk var det første gang i et år, at franskmændene tabte en landskamp, da netop Danmark vandt over dem i sidste uges testmatch i Skjern.

Tredelt målsætning

»Vi har delt målsætningen op i tre. Vi skal først og fremmest til mellemrunden. Det står helt fast.

Kommer vi ikke i mellemrunden, er det selvfølgelig en dundrende fiasko. Det er der ingen som helst tvivl om. Vi skal med være med, der hvor det er sjovt. Der hvor der bliver spillet om tingene,« fastslår Wilbek, der ikke lægger skjul på, at skridtet til mellemrunden i hans succesplan skal ske via tre sejre over Ungarn, Angola og Norge, således at Danmark kommer over med to point på kontoen.

Det er dog både nummer et og to i puljen, der kommer i mellemrunden. Her parres de to med etteren og toeren fra to andre grupper, og der spilles yderligere fire kampe.

»I mellemrunden er målet, at vi skal besejre Egypten eller Tjekkiet, alt efter hvem af dem, der går videre, og så skal vi minimum have to point mod de tre andre.

Vi har en målsætning om, at vi skal videre fra mellemrunden til kvartfinalen som nummer ét, to eller tre, og det skulle gerne betyde, at vi undgår at møde Frankrig, som vi er ret sikre på bliver nummer ét ovre i den anden halvdel.«

Det vil i Wilbeks regnestykke betyde en kvartfinale mod hold som Tyskland, Island eller Tunesien - modstandere, som landstræneren vurderer til at være ligeværdige.

Kvalifikation til OL

Herefter synes alt åbent, og Danmarks succeskriterium er først og fremmest at blive blandt de seks nationer (altså nummer to til syv), der kvalificerer sig til at spille kvalifikation til OL i Beijing.

»Det er et mål, vi ønsker at nå. Men kan vi holde topniveauet i næsten alle kampe, tror vi også på, at vi kan få medaljer. Der er bare ikke nogen, der endnu ved, om vi kan ramme topniveauet. Vi håber på det. Vi tror faktisk selv på det, men tiden må vise det,« siger landstræneren.