Wilbeks kabale går op

Den danske herrelandstræner udtager i dag den trup, der skal gå efter guld ved EM i Norge fra 17. januar.

Wilbek dirigerer og forklarer under landsholdets træningslejr i den forgangne uge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker / Scanpix

Så står vi der igen. På tærsklen til et stort mesterskab for de danske håndboldherrer med rygsækken fuld af forventninger. Mange gange er vi blevet skuffede, men siden årtusindeskiftet - og især i EM-sammenhæng - har danske håndboldfans via deres herrelandshold oplevet en sand perlerække af succeser.

Bevares, det er endnu ikke blevet til guld nogensinde for mændene, men i den skrappe konkurrence på herreniveau, er det i sig selv imponerende og enestående stabilt, at Danmark har vundet bronze ved tre EM-slutrunder i træk.

Ved indgangen til endnu et EM - denne gang i Norge - har Ulrik Wilbek så løftet overliggeren et par takker, og landstræneren meddeler, at Danmark går efter guldet. En ambitiøs udmelding med stor risiko for at få en skuffelse, javist. Men er den realistisk?

Ja, hvorfor ikke? Ulrik Wilbek, der lægger fundamentet til sin EM-trup i dag i Viborg efter tre dages træningslejr med landsholdet (minus spillerne fra den spanske liga), har en rutineret buket topspillere, der har været sammen i mange år, at plukke af.

Og når han krydrer den i forvejen velbesatte trup med Bjerringbro-spilleren Lars Krogh Jeppesen, der både vil være en forstærkning i forsvar og angreb i forhold til VM i Tyskland, synes der ikke at være nogle argumenter imod, at Danmark KAN vinde guld.

Om vi gør det, er en anden sag. Den ukontrollerbare faktor »held« er ofte det, der får marginalerne til at tippe den ene eller den anden vej i de afgørende kampe blandt Europas bedste.

Men hvad med skaderne, tænker nogle måske. Og, ja, der er problemer i Wilbeks trup på den konto. Men det er der også i andre nationers trupper. Sådan er det i denne kontaktsport, hvor der på topplan spilles så mange, krævende kampe over stort set hele året. Det er utopi at tro, at der op til en slutrunde ikke vil være en eneste skade blandt de 16 bedste i et land. Og for Danmark ser det her og nu »kun« ud til, at skader koster højrebacken Per Leegaard en plads i EM-truppen.

Det vil selvfølgelig være et problem, hvis Danmark bliver ramt på det i forvejen mest ømme punkt på landsholdet, højre back. Men Wilbek har stadig Kasper Søndergaard, og derudover har landstræneren mulighed for at trække flere højrehåndede spillere ind på højre back. Lasse Boesen er en mulighed, ligesom Kasper Nielsen og Anders Oechsler kan bruges.

Så hvis nøglespilleren Lars Jørgensens skader ikke er værre, end han selv gav udtryk for her i avisen fredag, går Wilbeks kabale op, så han i dag kan præsentere en EM-trup, der - med Lars Krogh Jeppesens kvaliteter - har slagkraft til at bide skeer med alle de bedste hold i Europa.