Wilbek blåstempler håndboldliga

Danske klubber kan ikke matche de bedste tyske og spanske på pengepungen. Men den danske håndboldliga kan sagtens udvikle topspillere i landsholdsklasse, siger landstræneren.

Playmakeren Jesper Jensen fra Skjern i den danske håndboldliga er et af de gode eksempler på, at den hjemlige liga sagtens kan fostre bærende kræfter til det danske landshold, selv om lønniveauet er lavere end i nogle af de store ligaer i Europa. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ernst van Norde

Verdens bedste klubhold i mændenes håndboldverden kommer fra Tyskland og Spanien. Primært fordi klubberne i de to lande har pengene til at købe verdens bedste spillere. Heriblandt mange danske. Men sportsligt set behøver de danske spillere ikke forlade den hjemlige Tele2 Ligaen til fordel for udlandet. I hvert fald mener den danske landstræner Ulrik Wilbek, at spillerne ikke automatisk bliver bedre af at rejse ud.

»En ung dansk spiller skal ikke nødvendigvis ud i verden for at blive en god håndboldspiller. Det kan han sagtens blive i Danmark. Det er der masser af eksempler på,« fastslår landstræneren.

»Kig bare på Jesper Jensen, der aldrig har været i udlandet, og det går fint,« siger Wilbek, der dog tilføjer, at der selvfølgelig også kan gives eksempler på spillere, der er vokset af et udlandsophold.

Et af de områder, danskere i udlandet ifølge landstræneren kan udvikle sig på, er det mentale.

»Det kan være, at danske spillere i udlandet mentalt kan blive bedre, fordi de bliver behandlet dårligt. Forstå mig ret. De får noget modstandskraft og lærer af modgang. I Danmark kigger vi meget på personalepleje og mandskabsbehandling. Det gør man ikke i ret mange tyske og spanske klubber. De historier, jeg hører fra spillerne er fuldstændig vanvittige,« siger landstræneren

Wilbeks EM-hold, der blev udtaget i sidste uge og har målsætning om at vinde guld i Norge, bærer da også kraftigt præg af, at han anser den danske håndboldliga som fuldgyldig leverandør til det danske landshold. Således er halvdelen af den 16 mand store EM-trup fra den hjemlige håndboldliga.

På den vigtige playmakerplads har Wilbek endda foretrukket to hjemlige spillere, AaBs Joachim Boldsen og førnævnte Jesper Jensen, der hele sin karriere har spillet i Skjern.

Mere fit og trimmet
Boldsen, der har et mangeårigt ophold i udlandet bag sig, vendte hjem til dansk håndbold op til denne sæson fra det tyske tophold, Flensburg-Handewitt. Og det er han ikke blevet dårligere af. Tværtimod, som det fremgår af Ulrik Wilbeks bemærkninger om Boldsen i forbindelse med udtagelsen af EM-truppen.

»Jeg forventer, at vi skal bruge ham mere til dette EM, end vi har brugt ham de sidste to slutrunder. Han er mere fit og trimmet, fordi han har kunnet træne mere, end han har gjort i Tyskland. Der er lidt færre kampe i Danmark i øjeblikket, og det gør, at han har været inde i et rigtig godt træningsforløb. Han vil blive en af vores nøglespillere. Ingen tvivl om det,« sagde Ulrik Wilbek for en uge siden.

Også Lars Krogh Jeppesen har haft en positiv oplevelse af at vende tilbage til dansk klubhåndbold efter ophold i klubber som Flensburg, Barcelona og Kiel. Ulrik Wilbek tror dog ikke, at der er tale om en ny tendens, fordi to af Danmarks største profiler nu har vendt udlandet ryggen og er at finde i den danske håndboldliga. Og det er der et økonomisk argument for.

»Pengene i Bundesligaen eksploderer i øjeblikket. Håndbold i Tyskland er blevet så stort, at det nærmest er den næststørste sport i landet. Det er gået fuldstændig amok. Der er klubber nu, der slet ikke har en øvre grænse for, hvad man kan give en spiller, og det vil sige, at gennemsnitslønningerne i Bundesligaen også er blevet fuldstændig vanvittige,« fortæller Ulrik Wilbek.

Den udvikling kan danske klubber ikke konkurrere med, og derfor vil danske profiler også fremover rejse ud til de største klubber i Europa. I år er GOGs Torsten Laen skiftet til Ciudad Real i Spanien, Thomas Mogensen, også GOG, er nu i Flensburg-Handewitt, Lasse Boesen og Jesper Nøddesbo har forladt Kolding til fordel for tyske Lemgo og spanske Barcelona, og Hans Lindberg er skiftet fra Viborg til Hamburg. Den næste kunne nemt blive et af Danmarks største talenter, Mikkel Hansen i GOG.

»Han vil kunne tjene så sindssygt mange penge i Bundesligaen, så ham vil man ikke kunne holde på,« konstaterer Ulrik Wilbek, der dog samtidig peger på en udvikling, hvor flere af de næstbedste spillere vil vælge at blive hjemme.

Danmark godt med
»De største talenter vil rejse ud, og det vil der ikke ske noget ved. Men dem nedenunder, de vil blive. Og der vil komme mange tilbage igen. Og mere end de gjorde før, tror jeg. Når de har været ude og tjene de penge, de nu skal tjene og prøve deres eventyrlyst af. En ting er jo, at vi ikke kan matche de tyske lønninger, men vi er godt med, hvis vi sammenligner os med alle andre nationer. Franskmændene kan ikke følge med danske lønninger længere for eksempel. I Spanien er det meget forskelligt. Der er nogle få hold, der kan give rigtig mange penge, og Ciudad Real er jo lønførende i hele Europa, men tager du dem væk, kommer de tyske hold derefter. Kiel og Lemgo ikke mindst. Jeg tror, det vil blive sådan, at færre danske spillere vil tage til Spanien og flere vil tage til Tyskland. Og så vil vi fortsat have en lang række gode spillere herhjemme,« lyder vurderingen fra den danske landstræner.