WADA-udspil godt modtaget

WADA er kommet med sit første udspil til et nyt kodeks. Finn Mikkelsen, sekretariatschef i Anti Doping Danmark, synes, det ser godt ud.

Finn Mikkelsen forventer ikke, at FIFA fremover vil lade store stjerner slippe billigt som da hollandske Edgar Davids i 2001, mens han spillede for Juventus, blot fik fire måneders karantæne for brug af nandrolon. Foto: Kai Pfaffenbach Fold sammen
Læs mere

Med største garanti bliver det kommende WADA-kodeks, der skal vedtages på WADAs kongres i Madrid til november, fyldt med fleksible sanktionsmuligheder. Det står i hvert fald klart på baggrund af World Anti Doping Agencys første udkast til kodekset. Et udkast, der så dagens lys for to dage siden, og som altså harmonerer fint med Kulturminister og WADA-forretningsudvalgsmedlem Brian Mikkelsens udtalelser i Berlingske Tidende mandag.

Udgangspunktet er fortsat, at sportsfolk, der første gang, de bliver afsløret for brug af doping, får to års karantæne. Men en dom kan i modsætning til det nuværende kodeks godt blive mildere, lige som den kan blive hårdere.

»Hvis man for eksempel har været med til at sælge dopingpræparater,« siger Anti Doping Danmarks sekretariatschef Finn Mikkelsen, der efter første hurtige gennemlæsning er ganske tilfreds med udkastet, fordi det ser ud til, at mange af de danske ønsker til et nyt kodeks bliver opfyldt.

Det drejer sig blandt andet om, at internationale udøvere i fremtiden ikke kan være i tvivl om, hvad der er forbudt og hvad der er tilladt, oplyser Finn Mikkelsen.

Selv om sanktionsmulighederne for brug af doping bliver fleksible, kan det sagtens være, at mange synes, der lægges op til hårdere sanktioner generelt. Udkastet lægger således op til, at der strammes op om det, der hedder udøverinformation, som blandt andet går ud på, at sportsfolk altid skal oplyse, hvor de er henne, så de ikke kan »krudte« sig et hemmeligt sted.

Her skal straffen i tilfælde af snyd hæves fra tre måneder til et år og endda to år i særlige tilfælde.

»Jeg opfatter, at der er lagt op til flere forbedringer,« er Finn Mikkelsens generelle kommentar til udkastet, og han forventer, at alle internationale specialforbund ender med at godkende det endelige udspil.

Frygt for FIFA
Mange vil måske fortsat tvivle på, om fodbold-verdensforbundet FIFA, der efter mange års problemer først i fjor erklærede, at man ville følge WADAs kodeks, vil indordne sig 100 procent. Men Finn Mikkelsen mener, at reglerne bliver så forståelige, at FIFA får svært ved lade store stjerner slippe billigt.

»Jeg er ret sikker på, at en italiensk fodboldspiller, der bliver afsløret for brug af stanozolol, som ikke findes naturligt i kroppen, vil få to års karantæne,« fastslår Finn Mikkelsen, som erkender, at WADA nu skal bruge en del kræfter på at fortælle omverdenen, hvorfor fleksible sanktionsmuligheder er gode efter flere år, hvor alt andet end to års karantæne nærmest blev opfattet som snyd og humbug.

»Når alle skulle rette ind efter efter reglen om to års karantæne, var det, fordi det var vigtigt fra start at få alle forbund til at forstå, at ingen er mere lige end andre,« siger Finn Mikkelsen.

Inden man fra dansk side sender udspillet tilbage med kommentarer, vil Anti Doping Danmark drøfte det nye udspil med Team Danmark, Danmarks Idræts Forbund og de øvrige organisationer.

Til juni udsender WADA så udspil nummer to. Til oktober følger det endelige WADA kodeks, der skal vedtages måneden efter. Herefter er dopingreglerne endeligt færdige og skal være accepteret af alle, inden OL starter 2008.