Wada træffer afgørelse om russiske dopingdata til november

Antidopingagentur indledte i september undersøgelse af mulig manipulation af russiske dopingoplysninger.

Montreal. Det Internationale Antidopingagentur (Wada) regner med at træffe en afgørelse i en sag om mulig manipulation med russiske dopingoplysninger i slutningen af november.

Det oplyser Wada mandag ifølge nyhedsbureauet AFP.

Wada indledte i september en undersøgelse af en række "uoverensstemmelser" i dopingdata, som det har modtaget fra Rusland.

Wada oplyser mandag, at det har modtaget svar fra russiske myndigheder på en række "detaljerede og tekniske spørgsmål".

Dermed bekræfter Wada oplysninger fra Ruslands sportsminister, Pavel Kolobkov, som tidligere i oktober oplyste, at Rusland havde svaret på alle spørgsmål.

Wada har advaret om "de strengest mulige" sanktioner, hvis det viser sig, at der er blevet manipuleret med de udleverede data, og i værste fald kan Rusland blive udelukket fra næste års OL i Tokyo.

Tidligere i år modtog Wada tusindvis af dokumenter og prøver fra et laboratorie i Moskva, hvor statsstøttet doping angiveligt har fundet sted gennem en årrække.

I 2015 blev Det Russiske Antidopingagentur (Rusada) udelukket af Wada. Det skete, efter at Wada i en rapport om doping i russisk atletik havde konkluderet, at der forekom systematisk og statsstøttet doping.

Alligevel fik Rusland tilladelse til at deltage ved OL i Rio i 2016, men i atletikregi har nationen haft karantæne siden november 2015. Også ved dette års VM i atletik i Qatar var Rusland udelukket.

Rusada blev lukket ind i varmen igen i efteråret 2018. Blandt andet på den betingelse, at Wada fik adgang til data fra laboratoriet i Moskva inden årets udgang. Rusland overholdt ikke tidsfristen, men i 2019 fik Wada udleveret de ønskede data.

I september viste det sig imidlertid, at der var manipuleret med nogle af oplysningerne. Derefter gav Wada Rusland tre uger til at komme med en redegørelse.

/ritzau/