Vi har lov at håbe at dette blive game changeren for Blatter

Sepp Blatter har snoet sig fri af meget. Bliver det FBI, der lykkes med at fælde en præsident, der ikke er et gode for fodbolden? Vi har lov at håbe.

Benjamin Munk Lund er sportsredaktør på Berlingske Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lance Armstrong var lykkedes med en utrolig mission, da han i sommeren 2005 red ud i solnedgangen som cykelcowboyen ingen fik ram på, selv om hans syv Tour de France-sejre var bygget på doping og snyd.

Men hans spor nåede ikke at blive slettet, før FBI gik ind i en dyb efterforskning af forholdene bag Armstrongs dominans. Og så røg Armstrong ned.

Erindringen om Armstrong var uundgåelig, da FBI onsdag morgen arresterede syv toppolitikere i det internationale fodboldforbund, FIFA, som man mener har skabt en kultur af korruption og grådighed.

Senere på dagen fulgte schweiziske myndigheder op med meldingen om, at man vil undersøge, hvordan Rusland og Qatar vandt retten til at afvikle VM i fodbold i henholdsvis 2018 og 2022.

Fornemmelserne af den etik, der har ligget til grund for det politiske håndværk i FIFA, har i årevis været ringe. Fornemmelsen og afsløringerne i medierne har entydigt peget i retning af korrumperede politikere, der gerne lader sig bestikke.

Over det hele svæver præsident Sepp Blatter, der - som det var tilfældet for Lance Armstrong - synes spundet så dybt ind i sin egen fortolkning af ret og vrang, at han rent faktisk tror på, at han er et gode for fodbolden.

Jeg ligger ikke inde med en dokumentation eller et bevis for, at Blatter har snydt. Men jeg har set så overbevisende journalistisk fra store internationale medier om schweizerens embedsførelse og hørt så overbevisende beretninger om hele det regimente, han som præsident selvfølgelig er ansvarlig for, at jeg godt tør sige, at Blatter ikke er et gode for fodbolden.

Han er et onde, og det har længe været en skandale, at han synes på vej til at blive genvalgt som præsident, når der skal stemmes på fredag.

Selv om der har været gjort forsøg på at løse problemet demokratisk - danske DBU har blandt andet spillet en rolle her - har intet peget på at kunne forhindre mere Blatter og mere af den samme råddenskab.

Indtil onsdag morgen.

Indtil amerikanske FBI igen satte det store apparat i sving. Timingen for anholdelserne er selvfølgelig ikke tilfældig, men netop timet. Med to dage til præsidentvalget og verdens største medier samlet omkring FIFA svarer dette til den historiske evne til at lade cykelsportens største dopingsager eksplodere midt under Tour de France. Når man vil have noget til at larme, må man ind på en scene, hvor man bliver set.

Dette blev set. Og det vækker et håb om, at vi om ikke får en ny FIFA-præsident, så i hvert fald får stillet de folk til regnskab, som måtte have snydt hen ad vejen. Og får min skyld må man meget gerne kigge på, om VM i både 2018 og 2022 fortjener nye værter.

Sepp Blatter står over for en modstander, han aldrig har prøvet før. Vi har lov at håbe, at det bliver game changeren for ham.