Vi har den store sorg at meddele

Fransk avis satte Tourens dødsannonce på forsiden, men selv tror bagmændene, at løbet vinder krigen mod doping og har en fremtid som det reneste rene.

PAU: Da Tour de France direktør Christian Prudhomme slog øjnene op i går morges var det efter få timers urolig søvn.

Natten igennem var han blevet orienteret om den seneste udvikling i »sagen Rasmussen,« og som det fremgår andetsteds, var han særdeles tilfreds med, at Rabobank-holdet havde ekskluderet den gule trøje.

På den anden side vidste han også, at han sammen med Patrice Clerc, der er præsident for ASO, som er organisationen bag det hele, ville blive mødt af en mur af spørgsmål om, hvorvidt dette skandaleramte cykelløb overhovedet har en fremtid.

Ved morgenbordet havde croissanten det sikkert ikke godt i maven, da han nåede til France Soir. For første gang var tabloidforsiden en stor dødsannonce og den døde var Prudhommes cykelløb.

Bisættelse i stilhed
»Vi har den store sorg at meddele, at Tour de France den 25. juli 2007 i Orthez er afgået ved døden efter langvarig sygdom. Alder 104 år,« hed det med store sorte typer.

Blandt de sørgende efterladte var løbets store profiler som Anquetil, Bobet, Merckx, Hinault, LeMond, Fignon og Indurain samt »alle børnebørnene.« Lance Armstrong blev forbigået i tavshed.

»Bisættelsen vil foregå i stilhed,« mente avisen, men ifølge duoen Prudhomme/Clerc, der altid er god for en farverig og følelsesladet optræden, har Le Tour ingen planer om at gå frivilligt i graven.

Tværtimod bliver kampen mod løbets fjende nummer et doping optrappet. Akkurat som retorikken, der nogle dage minder om en propagandamaskine i et land i krig og undtagelsestilstand.

Glædelig udvikling
»Vi vil dræbe dopingen,« lovede Clerc.

»Hvert eneste link i kæden skal knuses,« fortsatte Prudhomme på det velbesøgte pressemøde i et alt for lille telt i startbyen Pau, hvor akrobater og jonglører samtidigt kæmpede om publikums gunst.

»Ikke kun rytterne, men også lægerne og sportsdirektørerne jagter vi. I fremtiden vil man ikke kunne få adgang til løbet på grund af sportslig formåen. Det etiske kodeks får højeste prioritet. Vi vil ikke længere invitere hold, vi ikke stoler på.«

Trods et løb, hvor tre mand er smidt ud på grund af dopingafsløringer og hvor Rabobank sendte en mistænkt Michael Rasmussen hjem, valgte Prudhomme at se optimistisk på fremtiden.

»Vi har set ryttere sætte sig ned i protest mod doping (en af dem viste sig imidlertid selv at være synder, red.). For 10 år siden demonstrerede feltet mod dopingkontrol. En glædelig udvikling, der viser, at vejen er banet for en ren sport.«