Verden ligger åben for Cristiano Ronaldo

Han er topscorer i verdens to mægtigste klubturneringer – Premier League og Champions League. Alle vil have fingre i den 23-årige portugisiske gulddreng. Koste hvad det vil. Real Madrid skal angiveligt være parat til at byde 1,1 milliard kroner for Cristiano Ronaldos signatur.

Presenting Cristiano Ronaldo. Fold sammen
Læs mere
Foto: Adrian Dennis/AFP

Cristiano Ronaldo ligger alene på maven i midtercirklen, og med hovedet begravet i hænderne græder han som pisket. Rundt om ham står kun skuffede Chelsea-spillere, mens Manchester Uniteds trup stormer om kap med trænere og ledere ned mod den blodrøde endetribune i jagten på Champions League-helten, målmand Edwin van der Sar. Pludselig standser en ældre, tyndhåret herre op og går stille og roligt hen til Ronaldo og aer ham på håret. Samler ham op.

Sammen går de arm i arm hen til virvaret af ellevilde spillere og fans. 23-årige Ronaldo og 70-årige Bobby Charlton. Verdens bedste fodboldspiller anno 2008 og verdens bedste dengang i 1966. Som en bedstefar og hans mørklødede barnebarn. Adskilt af generationer, men samlet om glæden ved fodbold. Samlet om kærligheden til Manchester United.

»Jeg var stresset og færdig. Sejrsfølelsen var fantastisk. Og for at være helt ærlig så troede jeg ikke på, vi ville vinde Champions League. Jeg er meget stolt. Denne sejr betyder alt for mig, for jeg har altid set frem til at vinde dette mesterskab, min første Champions League,« sagde Cristiano Ronaldo, da han havde sundet sig i den russiske nat, hvor spillerne først forlod de ellevilde fans på Lusjniki Stadion efter klokken to om natten.

Ronaldo var Uniteds eneste synder fra straffesparkspletten, men det rettede Van der Sar op på med aftenens sidste redning af Anelkas ringe skud.

Isen brudt
Før finalen sagde Bobby Charlton, at Cristiano Ronaldo manglede en af de store pokaler, før han kunne gøre krav på prædikatet »verdens bedste fodboldspiller«. I den russiske nat hentede det portugisiske vidunderbarn dette trofæ. Pokalen med de store ører. Han gjorde det på smukkeste vis, og blev af tilskuerne hyldet og valgt som en naturlig »Man of the Match«.

I en kamp, hvor der ikke blev levnet mange centimeter at røre sig på for de offensive spillere, drev Ronaldo flere gange gæk med sine direkte modspillere. Og da den afventende og taktisk nervøse indledning havde varet i 25 minutter, slog han ubønhørligt til i det 26. minut og brød isen.

Højreback Wes Brown gled smart igennem efter en et-to-kombination med Paul Scholes ved hjørneflaget. Backens indlæg sad millimeterpræcist i panden på Cristiano Ronaldo, som dygtigt dirigerede bolden ned i hjørnet af målet bag en paf Petr Cech. Værsgo – verdens bedste fodboldspiller havde leveret.

Verdens største
Målet var samtidig Ronaldos ottende i årets Champions League, hvilket er helt usædvanligt for en midtbanespiller. Kombineret med de 31 mål, han har scoret i den hjemlige Premier League og flere træffere i cup-turneringerne, kan Ronaldo og resten af verden se tilbage på en nærmest uvirkelig sæson, hvor Ronaldos navn er slået fast blandt de største spillere gennem tiderne.

»Alfredo di Stefano er den største spiller, jeg har set i levende live. Han havde evnen til at løfte det Real Madrid-hold, han stod i spidsen for, til skyerne. Det samme kunne Bobby Charlton hos Manchester United, især på hans ældre dage, hvor han blev flyttet ned fra angrebet til midtbanen. George Best kunne ikke løfte sine holdkammerater, men han havde nogle individuelle færdigheder, der fik tilskuerne til at juble og synge på tribunerne. Men Cristiano Ronaldo kombinerer de to egenskaber – han kan både vinde en kamp på egen hånd samtidig med, at han kæmper som et bæst for holdets bedste. For mig er der ingen tvivl: Han er på højde med di Stefano som verdens bedste gennem tiderne,« sagde en rørstrømsk Ron Darlington efter finalen. Han har fulgt Manchester United fra sidelinjen siden starten af 1950erne.

Uvis fremtid
Cristiano Ronaldos værdi som fodboldspiller og frontfigur regnes i dag for et sted mellem en halv og en hel milliard kroner. Af samme grund er hverken danske, tyske eller hollandske klubber inde i billedet, når der spekuleres i vidunderbarnets fremtid. Der levnes kun plads til de allerstørste: Real Madrid, Barcelona, AC Milan mv.

Efter Champions League-sejren sent onsdag aften var Ronaldo forholdsvis klar i mælet, da han svarede på spørgsmål om sin fremtid.

»Jeg bliver,« sagde han til BBC TV.

Men umiddelbart efter var han mere kryptisk i et direkte interview med Radio 5:

»Jeg lover ingenting. Jeg lover intet til min mor, og jeg lover intet til Manchester Uniteds supportere. Jeg ønsker at blive i klubben, men fremtiden... Ja, den kender ingen. Vi må se de kommende to uger, så skulle alting være besluttet.«

Valdano presser på
Selvom Cristiano Ronaldo næppe kan spille på et hold med større fremtid end Manchester Uniteds nuværende mandskab, så kan alting købes for penge. På nær lige Ronaldo selv, hvis det står til Uniteds ejer og ledelse. Før finalen sagde bestyrelsesformand David Gill, at »Ronaldo skal ingen steder«.

Men det udsagn får ikke Real Madrid til at smide håndklædet i ringen. Spanierne kan se et hul i kassen hos United, som salget af Ronaldo en gang for alle kan lukke. Og de spanske mestre er angiveligt parate til at sprænge alle rammer for spillerkøb og tilbyde United 1,1 milliard kroner for Ronaldo.

Selvom den tidligere spiller, træner og sportsdirektør Jorge Valdano ikke længere er i Real Madrid, har hans ord fortsat magt i klubben. Og Valdano ser ikke noget ekstraordinært ved at betale den sum penge for en fodboldspiller, hvis spil kan løfte resten af Madrids hold.

»Cristiano Ronaldo ville indtage en æresplads hos Real Madrid. Han vil med et tigerspring løfte kvaliteten på holdet, som mangler en ekstraordinær spiller. Real Madrid er gået fra at have mange fremragende spillere til ikke at have nogen. Og der er ganske enkelt ingen som Ronaldo på jorden i øjeblikket. Han er uden for normal målestok, og Real Madrid vil få meget mere tilbage, end de betaler,« siger Jorge Valdano, som altid er gået under øgenavnet »Fodboldfilosoffen«.

Nu slutter Ronaldo sig til det portugisiske landsholds træningslejr forud for næste måneds EM i Østrig og Schweiz. Han lukkede klubsæsonen på fineste vis med sit sæsonmål nummer 42, som åbnede Champions League-finalen. Måske har han optrådt i den røde United-spilledragt for sidste gang i karrieren. For som bekendt lyver penge ikke. De lugter kun lidt.