Venstres Skjern-fan bragte bøsse-sagen til Kulturministeren

bnruun2351235

BT kan nu fortælle, at det er Venstres Esben Lunde Larsen (V), der holder med Skjern, som har smidt »bøsse-sagen« på Kulturminster Marianne Jelveds bord.

Det er efterhånden to uger siden, at Team Tvis Holstebro-træner Klavs Bruun Jørgensen, der efter sæsonen overtager det danske kvindelandshold, røg i vælten for at have kaldt Skjern-spilleren Daniel Svensson for »lille bøsse« i en ligakamp mellem de to rivaler d. 22. april.

Sagen skabte røre, men Dansk Håndbold Forbund (DHF) var hurtigt ude og lukke sagen med meldingen om, at det ikke ville få konsekvenser for Klavs Bruun Jørgensen, der lagde sig fladt ned og undskyldte for kommentaren.

Men her stoppede sagen ikke. Den blev taget op på politisk niveau.

Et anonymt medlem af Folketingets kulturudvalg valgte at rette tre spørgsmål omkring sagen til Kulturminster Marianne Jelved, hvor ét af dem gik på, hvorvidt Klavs Bruun skulle trække sig som damelandstræner efter episoden.

Ingen i kulturudvalget har ønsket at tage ansvar for spørgsmålene, og det har vakt irritation blandt medlemmerne, at udvalget har skullet lægge navn til spørgsmålene, som flere af medlemmerne betegner som spild af tid.

Ifølge BTs oplysninger er det Esben Lunde Larsen fra Venstre, der har stillet spørgsmålene til Kulturminsteren. Lunde Larsen er ikke selv medlem af kulturudvalget, men alle Folketingsmedlemmer har mulighed for at stille spørgsmål på vegne af et medlem i de forskellige udvalg.

Det er partikollega og kulturudvalgsmedlem Anni Matthiesen (V), der ifølge BTs kilder har stillet spørgsmålene på vegne af Esben Lunde Larsen.

Anni Mattihesen ønsker ikke at kommentere eller bekræfte oplysningerne.

Lunde Larsen er selv stor Skjern-fan, og han var endda også til stede i hallen d. 22. april, da Klavs Bruun og Daniel Svensson røg i clinch, og de famøse ord »lille bøsse« blev smidt af sted. På Facebook lagde han en video op med Venstre-kollega og Team Tvis Holstebro-fan Thomas Danielsen inden opgøret, hvor han spåede en Skjern-sejr.

Lunde Larsen har tidligere overfor Skjern Håndbolds medlemsblad fortalt om sit forhold til klubben.

»Klubben fylder meget i min dagligdag både i min sociale profil på for eksempel Facebook og i snakken med andre. Håndbold er en begivenhed, hvor man kan tage sit netværk med og give dem en oplevelse. Derudover er sport et frirum, hvor alle kan komme,« sagde han dengang.

Esben Lunde Larsen afviser dog overfor BT, at det er ham, der står bag spørgsmålene. Og han ønsker ikke at forholde sig til, om hans baggrund som Skjern-fan har haft indvirkning på, at han ifølge BTs oplysninger har smidt Team Tvis-træner Klavs Bruun Jørgensens udtalelse på Kulturministerens bord.

»Det har jeg ingen kommentarer til. Det er ikke mig, jeg er ikke medlem af kulturudvalget«, siger han.

Men alle medlemmer af Folketinget kan stille spørgsmål på vegne af et medlem i de forskellige udvalg?

»Nåh, ja, det kunne jeg selvfølgelig have gjort, men det er ikke mig,« lyder det kortfattet fra Venstre-politikeren.

Her er de tre spørgsmål, Kulturminsteren skal svare på

Spørgsmål 1:

Er det ministerens vurdering, at en kommende landsholdstræner, Klavs Bruun Jørgensen, kan være landstræner på et dansk landshold, når han under en håndboldkamp kalder en spiller fra modstandernes hold 'bøsserøv', fordi han mister besindelsen?

Spørgsmål 2:

Er det ministerens vurdering, at det blot er tilstrækkeligt med en undskyldning, når man taler nedsættende til en håndboldspiller og bruger ordet 'bøsserøv', eller bør den pågældende trække sig som landstræner - det er trods alt Danmarks landshold, der er tale om?

Spørgsmål 3:

Er det ministerens vurdering, at det at bruge ordet 'bøsserøv' som en nedsættende bemærkning om en dansk håndboldspiller kan kategoriseres som 'hate speech', og hvad er ministerens principielle holdning til 'hate speech' i dansk sport, som ministeren er ansvarlig for?

Kulturminister Marianne Jelved har endnu ikke svaret på spørgsmålene. Et svar forventes indenfor de kommende uger.