Ungløverne slås for prof-karrieren i VMs store scout-cirkus i Toronto

Oliver Bjorkstrand (th) har scoret og gratuleres af Mads Eller (20) og Mads Larsen (tv). NHL-scouts følger de danske talenter tæt i Air Canada Centre i Toronto. Fold sammen
Læs mere

Ungløverne, de nye danske VM-helte, er kommet i internationalt spotlight i det gigantiske cirkus, som U20-VM er - med i hundredvis af scouts fra NHL-klubberne.

For flere af spillerne kan succesen i Toronto få afgørende indflydelse på deres professionelle fremtid.

»Jeg kan sagtens forestille mig, at danske spillere bliver draftet til sommer. Det er noget, det næste halve år vil vise. Nu skal de udnytte den bølge, de rider på,« siger Danmarks førende ishockeyagent, Bjarne Madsen, til BT.

Han er europæisk agent og partner i Sports Management Group og følger kampene i Toronto.

De seneste to danske spillere, der er blevet draftet, er Oliver Bjorkstrand i 2013 (Columbus Blue Jackets) og Nikolaj Ehlers i 2014 (Winnipeg Jets).

»I mine øjne, er det spillere, der allerede spiller i Nordamerika, der har de største chancer,« siger Bjarne Madsen.

I BTs optik er navne som kaptajnen og playmakeren i andenkæden, Mikkel Aagaard, Niagara IceDogs, og førstekædens arbejdsmand Mads Eller, Edmonton Oil Kings, de hotteste bud.

Om sensationen i det danske mål, George Sørensen, Herning Blue Fox, siger Bjarne Madsen:

»Nogle scouts vil måske mene, at han er for lille (1,76 meter/75 kilo, red.). Det er også et minus for ham, at man i Nordamerika lukkede for udenlandske målmænd i juniorligaerne for to år siden. Men at George har talentet er indiskutabelt.«

For NHL-klubbernes scouts er U20-VM en klart større og vigtigere scene end A-VM.

"De holder øje med både draftede og udraftede spillere," siger Bjarne Madsen.

»Hvor befinder de draftede sig i deres udvikling. Og er der udraftede, der springer i øjnene. Ingen af de danske spillere herovre er ukendte navne for NHLs scouts.«

De danske VM-spillere er alle født i 1995 eller 1996 bortset fra Nikolaj Ehlers' fætter, 17-årige Alexander True, Seattle Thunderbirds.

Bjarne Madsen er agent for to af U20-spillerne, Mikkel Aagaard og andenmålmanden Thomas Lillie, Växjö Lakers.

Desuden varetager han interesserne for A-landsholdsspillere som Frans Nielsen, New York Islanders, Morten Madsen, Hamburg Freezers, Mads Christensen, EHC München, Julian Jakobsen, Hamburg Freezers, Patrick Galbraith, Karlskrona, Morten Green, Schwenninger Wild Wings, Jesper B. Jensen, Färjestad, Daniel Nielsen, Herning Blue Fox, og Jesper Jensen, Rögle.

Danmark spiller natten til lørdag med kampstart kl. 2.00 dansk tid VM-kvartfinale mod Canada i Air Canada Centre i Toronto. Kampen sendes live på TV 2 og TV 2 Play.