Undersøgelse: Atleter vil dække over mistænkelig adfærd

De fleste atletikudøvere vil ikke indrapportere konkurrenters adfærd, selv om den indikerer brug af doping.

Yuliya Stepanova var en nøgle til at afsløre store dopingproblemer i Rusland. Andre atleter er umiddelbart mere tøvende i forhold til at sladre om dopinglignende adfærd. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Snyder
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Whistleblowere har vist sig at være en vigtig nøgle i jagten på dopingsyndere i sport, men man skal ikke forvente, at atleter vil sladre om mistænkelige forhold hos andre atleter.

Det viser en stor undersøgelse blandt atletikudøvere, som Kelsey Erickson fra Leeds-Beckett University har lavet. Hun forsker i psykologi og doping i sport og har interviewet atleterne enkeltvis.

»Undersøgelsen understreger, at udøverne står i et moralsk dilemma i forhold til at være whistleblowere. En stor del af dem siger, at de omgående ville afvise at dope sig, og at de ser meget negativt på at anvende ulovlige præparater.«

»Men når jeg spurgte dem, om de ville indrapportere en konkurrent, kunne under halvdelen af dem forestille sig at gøre det, og endnu færre ville gøre det via en hotline.«

»På den ene side vil de gerne konkurrere i en ren sport, men på den anden side er de også bekymrede for dopingmistænkte atleters ry, forgodtbefindende og fremtid. Derfor vil de ikke bare uhæmmet indrapportere mistænkelige forhold,« siger Kelsey Erickson.

Det Internationale Antidopingagentur (Wada) har sagt, at whistleblowere er et nødvendigt våben i kampen mod doping, og at man gerne ser, at udøvere henvender sig direkte til Wada, hvis de oplever noget mistænkeligt.

Den russiske atletikudøver Yuliya Stepanova var en afgørende faktor for, at det omfattende, statskontrollerede dopingprogram i Rusland blev afsløret. Derfor var russerne ikke med i flere sportsgrene ved OL i Rio.

Stepanova betalte dog også en pris for at være whistleblower, da hun måtte flygte fra Rusland og bosætte sig i USA for at være beskyttet.

Det er nødvendigt at have et øget fokus på at beskytte whistleblowere, hvis metoden skal hjælpe til flere dopingafsløringer, konkluderer Kelsey Ericksons undersøgelse.

»Whistleblowere har været afgørende i nogle af de største dopingafsløringer, og derfor er det vigtigt, at der bliver gjort alt for at sikre dem optimal beskyttelse. De tager nogle store risici.«

»Her kan sporten måske lære af andre industrier, som også har haft whistleblowere,« siger forskeren.