Underskrifter skal redde VM på landevej

Årets VM på landevej i Stuttgart synes reddet. Et krisemøde er mundet ud i, at den tyske stat alligevel udbetaler det nødvendige tilskud til mesterskaberne, men til gengæld skal rytterne så skrive under på en særlig VM-antidopingerklæring.

Efter flere dage med usikkerhed tyder alt igen på, at verdens bedste landevejsryttere i slutningen af september skal dyste om den regnbuefarvede VM-trikot i Stuttgart. Hvis de vel og mærke går med til at skrive under på en særlig tysk VM-erklæring med forbillede i Den Internationale Cykelunions (UCI) kontroversielle antidopingcharter.

VM-arrangementet har ellers fristet en usikker tilværelse, siden den tyske regering forleden satte spørgsmåltegn ved sit tilskud på 150.000 euro i kølvandet på de mange dopingsager i cykelsporten. Og med deres vaklen fulgte tvivl hos flere andre investorer.

Men nu peger alt imidlertid på, at et krisemøde har overvundet problemerne. Her deltog præsidenten for UCI, irske Pat McQuaid, hans ditto fra det tyske forbund, Rudolf Scharping, og Stuttgarts overborgmester Wolfgang Schuster, og efterfølgende fortalte trioen om en »ny begyndelse for VM.«

»Jeg tvivler ikke på, at VM i Stuttgart bliver gennemført og bliver en stor succes,« lød det fra Pat McQuaid.

Den nye begyndelse består ifølge swr.de i udkastform i endnu en erklæring, som rytterne skal underskrive for at kunne stille til start, hvad nok skal skabe ny turbulens i feltet. Erklæringen sikrer, at arrangørerne kan udelukke mistænkelige ryttere, at antallet af uanmeldte dopingtest før og under VM intensiveres betragteligt, ligesom rytterne skal afgive ekstra blod, så dopingjægerne kan lave blodværdiprofiler på samtlige startende. Det skulle angiveligt være krav fra indenrigsminister Wolfgang Schäuble, skriver flere tyske medier.

Som udgangspunkt bifalder det danske UCI-medlem Peder Pedersen idéen, men mener ikke på sigt, at det skal være nødvendigt med lignende tiltag fra løb til løb.

»Der er vel næppe nogen, der vil kritisere, at et arrangørland ønsker en ret til at holde de ude, der snyder. Men at det skal være nødvendigt fra stævne til stævne, er jo kun fordi, vi er inde i fase, hvor vi endnu ikke har kunne tage højde for de forskellige regler i de forskellige lande,« siger han.

I dag forventer delegationen fra Stuttgart at nå til enighed med Schäuble om de sidste detaljer.