Ulige regelsæt skaber kaos

Michael Rasmussens omstridte landsholdsudelukkelse vil ikke danne præcedens for andre danske idrætsudøvere i en lignende situation, siger formanden for Danmarks Idræts-Forbund.

Hvis OL-medaljehåbet Joachim B. Olsen skulle udvise samme slendrian med sin informationspligt, som cykelrytteren Michael Rasmussen har gjort, vil det få vidt forskellige konsekvenser.

»Vi er til for de aktive, og der er efter vores opfattelse ikke noget konstruktivt i at udelukke nogen fra landsholdet. Hvis eksempelvis Joachim B. Olsen skulle have forsømt at informere Anti Doping Danmark eller Det Internationale Atletikforbund om sit opholdssted i en given periode, vil vi tage en snak med ham for at undgå, at noget lignende sker fremover,« siger Lars Nielsen, der er sportschef i Dansk Atletik Forbund.

Forholdene for to af dansk idræts helt store forbund er således langt fra ens. Sidst i juni besluttede Danmarks Cykle Union på et bestyrelsesmøde, at Michael Rasmussen for fremtiden er uønsket i landsholdssammenhæng, fordi han i to tilfælde har været for sent ude med at oplyse Anti Doping Danmark om sit præcise opholdssted og derfor modtaget advarsler. Skulle det samme ske for kuglestøderen Joachim B. Olsen, kan han se frem til en kammeratlig snak med sit forbundsmæssige bagland. Og en tur til OL i Beijing næste år for at høste guld til Danmark.

Trods uligheden i vilkår og interne regelsæt for to af dansk idræts største profiler, vil Danmarks Idræts-Forbund (DIF) ikke blande sig i det enkelte specialforbunds måde at forvalte jura og etik på, fastslår formand Niels Nygaard.

»Vi vil ikke forholde os til, hvordan man agerer i de respektive forbund under DIF, hvis man har en sag som Michael Rasmussens. Men vi har respekt for, at cykelunionen vælger at lade etik gå over resultater,« siger Nygaard til Berlingske Tidende.

Ifølge det gældende regelsæt medfører det karantæne, hvis en idrætsudøver i tre tilfælde ikke rettidigt har opdateret anti doping kontrolmyndighederne om, hvor han befinder sig. Michael Rasmussen har ifølge direktør Jesper Worre fra DCU modtaget ialt fire gule kort to fra Anti Doping Danmark og to fra Den internationale cykle union (UCI), men da advarslerne skal falde fra samme instans, er der ikke belæg for at udelukke den bjergkongen på det grundlag.

Anti Doping Danmark oplyste overfor Berlingske Tidende fredag, at man i år forventer at udstede ca. 50 advarsler til danske sportsfolk, som ikke har overholdt deres oplysningspligt. Michael Rasmussen er således langt fra alene i flokken, men foreløbig den eneste, som har fået rødt kort i landsholdsregi.