UEFA bekræfter kæmpe-ændring: Champions League skal laves helt om

Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU. Real Madrid vandt Champions League-finalen i lørdags.
Læs mere
Fold sammen

Nyd det, mens du kan. For det nuværende Champions League-format ser ud til snart at være fortid.

UEFA har store planer om at lave dramatisk ændringer for afviklingen af verdens største klubturnering for at imødekomme storklubbernes ønsker.

Det skal ske fra sæsonen 2018-19, hvor den nuværende tv-aftale skal erstattes af en ny. Der er altså kun to udgaver tilbage med den nuværende format.

Beslutningen skal dog tages allerede i år.

»Vi har brug for at finde et nyt format inden udgangen af året. Vi snakker, og vi lytter,« siger Giorgio Marchetti, turneringsdirektør i UEFA, til Telegraph.

Dermed er det snart slut med den udgave, vi kender så godt: 32 hold, otte grupper med hver fire hold og dernæst knockoutfase fra ottendedelsfinaler for de to bedste i hver gruppe.

Afløser kan i den grad se komme til at se anderledes ud. For på bordet er et format med kun 16 hold – i høj grad med garanterede pladser til klubber i de store ligaer – og de skal fordeles i kun to grupper.

Det vil give hele syv garantede kampe til de deltagende hold. Og det vil også betyde, at mindre hold skal gennem flere kvalifikationskampe for at få adgang til det forjættede gruppespil.

Også en anden voldsom ændring er i spil: Kamptidspunkter om lørdagen frem for i midtugen. Det skal være for at tilgodese et umættet asiatisk marked.

I det hele taget ønsker Europa store klubber at få optimeret formatet af Champions League for at generere flere penge.

Ifølge Telegraph har Juventus-præsident Andrea Agnelli påpeget, at de 32 NFL-hold har en meget mere attraktiv tv-aftale end Champions League-holdene.

De ikke-engelske klubber er desuden bekymret over den tv-aftale, som Premier League-klubberne har indgået startende fra den kommende sæson. Her er nummer sidst sikret ikke mindre end en svimlende milliard kroner.

Med ændringen i formatet prøver UEFA også at sætte en stoppe for planerne blandt Europas største klubber om at lave en decideret super-liga med alle de store hold

Real Madrid-præsident Florentino Perez siger til Marca:

»En europæiske liga er mulig at lave. Vi har bedt UEFA om en ændring af det nuværende Champions League-format, for det nuværende er blevet slidt,« siger han.

UEFA-toppen skulle i forbindelse med lørdagens Champions League-finale have benyttet lejligheden til at holde møde med klub-repræsentanter. Ifølge Telegraph.