UCI barsler med tiltag mod urene holdledere

Den Internationale Cykelunion arbejder på et tiltag, der skal give UCI mulighed for at straffe og sanktionere holdejere, ledere og serviceteams med andel i dopingsager. DCU roser initiativet, der efter planen skal ligge klar til næste sæson.

Den internationale cykelunion fortsætter ufortrødent sin nultolerance-kamp mod doping.

På det nyligt overståede stormøde i Sydafrika har unionen naturligt nok vendt og drejet de seneste dages bekendelser fra den tidligere Team CSC-rytter Jörg Jaksche, som dels erkender dopingmisbrug gennem hele sin karriere, dels beskylder lederne Bjarne Riis, Walter Godefroot, Manolo Saiz og Gianluca Stanga for at have kendt til og rådgivet om dopingmisbrug på deres respektive hold i forskelligt omfang.

Og blandt andet derfor ønsker UCI nu at optrappe arbejdet med at finde og skabe værktøjer, som giver unionen bedre mulighed for at skride ind over for ikke bare svindlende ryttere, mens også holdejere, sportsdirektører og hjælpeteams. Det oplyser det danske UCI-medlem Peder Pedersen, kort efter han i går fik dansk grund under fødderne igen.

»Det, der har været meget markant, er, at mange tog ordet på mødet og opfordrede til, at der nu virkelig skal tages fat om ledelsen på holdene og deres ansvar, ja ansvaret hos hele hjælpeteamet. Det her handler ikke kun om rytterne. Det er selvfølgelig rytterne, som har det største ansvar, fordi de i princippet kan stå af cyklen og sige fra. Men så enkelt er det altså bare ikke altid, hvis man er en del af et hold. Hvis holdejere og serviceteams har været vidende om doping eller hjulpet med det, så skal de bestemt også kunne straffes. De har også et ansvar,« siger Peder Pedersen.

»Derfor kigger UCIs rådgivere og jurister på, hvordan nettet kan blive mere finmasket, så man virkelig også kan komme efter dem, der driver holdene, hvis de har snydt.«

I Pro Tour-regi er der allerede i dag visse muligheder for at straffe holdene, men ifølge Peder Pedersen ønsker UCI endnu bedre arbejdsvilkår og håber, at arbejdet materialiserer sig i et konkret tiltag, som kan tages i anvendelse fra næste sæson.

»Lige nu er arbejdet ikke mere konkret, end at juristerne kigger på sagen. Der er jo meget juristeri i sådan et tiltag, og planen skal være holdbar for fremtiden. Jeg tror, at UCIs stormøde i september i Stuttgart bliver afgørende, og jeg forventer, at vi står klar med nye initiativer på den front til næste sæson,« siger han.

På den facon imødekommer UCI en del af den kritik, som er blevet fremsat mod unionen fra både rytterside og fra sportens iagttagere. Fokus i dopingbekæmpelsen er nemlig i dag for entydig på rytterne, lyder kritikken, som blandt andre dopingeksperten Alessandro Donati fremførte i Berlingske Tidende for en lille måned siden.

Den kritik forstår Danmarks Cykle Union godt, og derfor glæder det formand Tom Lund, at UCI søger bedre muligheder for at straffe holdlederne i dopingsager.

»Det ser vi meget positivt på. Og det gør vi, fordi vi for et halvt års tid siden faktisk selv har haft et foreslag fremme, som blandt andet gik ud på, at man også skulle kunne straffe hold og holdledere i forbindelse med dopingsager. Vi synes, rytterne har holdt for, men det er jo et totalansvar,« siger Tom Lund.