U20-stjernerne er de nye danske rollemodeller i ishockey

hko-hki-2015-iihf-world-junior
Nikolaj Ehlers tackles op i banden af canadieren Darnell Nurse i VM-kvartfinalen. Fold sammen
Læs mere

»Vi kan se os selv som forbilleder for nye talenter. Det er vi stolte af.«

Sådan lyder det fra Nikolaj Ehlers, 18, største internationale navn på U20-landsholdet, der skrev sig ind i historien med en kvartfinale blandt verdens stærkeste ishockeynationer.

»Mange unge spillere har set os på tv fra Toronto. De forstår, hvor stort det er, dét vi har opnået. Vi har motiveret og inspireret dem. Jeg håber, at det vil smitte af på dansk ishockey de kommende år,« siger han til BT.

»Vi har vist, at intet er umuligt, hvis man arbejder for det og tror på det. Om vi har overgået os selv? Nej, sådan ser jeg ikke på det. Vi er en flok spillere, hvoraf de fleste har spillet sammen siden U16. Vi kender hinanden. Der er en god kemi på holdet. Spillerne på de andre hold har ikke været sammen i så lang tid som os.«

Nikolaj Ehlers blev sammen med den lille supermålmand »King George« Sørensen og Oliver Bjorkstrand valgt af de danske trænere som Danmarks bedste. Og på et stærkt kollektiv var det også denne trio, der skilte sig markant ud.

Da Nikolaj Ehlers blev hyldet på isen efter 0-8-afklapsningen mod Canada i kvartfinalen, varede det lidt, før smilet kom frem.

Du virkede skuffet umiddelbart efter nederlaget?

»Jeg ærgrede mig over, at vi tabte så stort. Canada er verdens største hockeynation og har et fantastisk stærkt hold, men jeg havde håbet på en tættere kamp.«

Hvordan ser du din egen præstation i VM?

»Jeg er ikke 100 procent tilfreds. Der er nogle små ting, jeg kunne have gjort bedre. Jeg føler, at kampen mod Canada var en af mine bedste.«

Dine muligheder for at spille for Winnipeg Jets næste sæson?

»Det er op til mig selv de kommende måneder i QMJHL (den canadiske juniorliga med Halifax Mooseheads, red.). Jeg håber, at de er store. VM har ikke forringet mine NHL-chancer.«

Den store overraskelse på det danske VM-hold var George Sørensen, reserve i Herning Blue Fox, som stort set kun får matchtræning på landsholdet.

»Jeg ved ikke, hvad NHL-scouts tænker, men jeg ville ikke betænke mig på at drafte George. Han har spillet en forrygende turnering og vist sit talent,« siger Nikolaj Ehlers.

Nikolaj Ehlers vil sammen med en tredjedel af det succesrige hold i Toronto kunne forsvare den danske VM-position næste år i Finland.

»Hvis vi leverer den indsats, vi gjorde i år, er vi også blandt de bedste i 2016,« siger han.

Den danske præstation i Air Canada Centre understreges af, at Rusland slog Sverige i semifinalen med 4-1. Det var de samme russere, Danmark tvang ud i straffeslag i VM-åbningskampen 2. juledag.

Den anden semifinale blev vundet af suveræne Canada med 5-1 over Slovakiet på hattrick af Oliver Bjorkstrands holdkammerat fra Portland Winterhawks, Nic Petan.

En spiller, der blev draftet af Winnipeg Jets i anden runde i 2013, året før Winnipeg valgte Nikolaj Ehlers i første runde som nr. 9.