Tyson Gay vil være VMs næste superstjerne

Den amerikanske sprinter Tyson Gay har som mål at vinde hele tre guldmedaljer ved VM i Osaka. I første omgang gælder det den prestigefyldte 100 meter.

Amerikanske Tyson Gay er ikke ked af det. Faktisk forventer han at hjemtage tre guldmedaljer ved VM i atletik i Osaka, Japan. Men på 100 meteren får han med sikkerhed kamp til stregen af Jamaicanske Asafa Powell, der har løbet i verdensrekordtiden 9,77 sekunder hele tre gange. Til gengæld har Tyson Gay løbet hurtigst i år. Arkivfoto: Dylan Martinez/Reuters Fold sammen
Læs mere

Asafa Powell har længe lignet manden, der skulle blive VMs store stjerne. Den jamaicanske hurtig­løber har de senere år været kongen på 100 meter, og han har tilmed erklæret, at han tror, at verdens­rekorden på distancen kan blive slået ved VM af ham selv.

Men Tyson Gay tror også, at han kan slå den. Faktisk har Tyson Gay så stor selvtillid, at han tror, at det bliver ham, der snupper titlen som VMs stor profil. I konkurrence med mange andre end Asafa Powell.

»Jeg er den hurtigste, og mit mål er tre gange VM-guld. Jeg vil herfra med tre guldmedaljer om halsen,« som den amerikanske sprinter udtalte på et pressemøde i Osaka for to dage siden.

Fordi Tyson Gay er et relativt nyt navn på verdensscenen, vil det blive opfattet som en stor overraskelse, hvis han snupper guldet foran Asafa Powell, der tre gange er blevet noteret for verdensrekordtiden 9,77 sekunder.

»Jeg har stor respekt for Asafa Powell, men jeg er den hurtigste af os i år med mine 9,84. Jeg har endda løbet 9,76 med for meget medvind. Så det er ham, der har noget at bevise og ikke mig,« forklarede den 25-årige Tyson Gay, som på mere end én måde har været et meget gavnligt indslag for atletikken. Fordi han nu har sørget for en klassisk mand-mod-mand-duel på den disciplin, der i forvejen er størst fokus på, og fordi han ikke kun udtaler sig i diplomatiske vendinger, som rigtig mange andre atleter gør.

Tyson Gay har dog pointeret, at han intet har imod Asafa Powell, og derfor skal man ifølge amerikaneren ikke vente, at de begynder at svine hinanden til:

»Vi hilser pænt på hinanden, og jeg plejer at spørge, hvordan det går. Men vi har ikke direkte noget med hinanden at gøre.«

Allerede her til morgen har Asafa Powell og Tyson Gay været i aktion i første runde af 100 meterløbet. Klokken 13.15 løbes der så kvartfinaler, mens semifinaler og finale løbes i morgen.

»Jeg tror, at man skal løbe 9,80 eller hurtigere, hvis man skal vinde guld, og jeg tror, der er store chancer for, at verdensrekorden ryger,« siger Tyson Gay.

Lige som Asafa Powell mener også Tyson Gay, at det i den sammenhæng har stor betydning, at der er blevet lagt en helt ny bane på VM-arenaen Nagai Stadium.

Asafa Powell stiller kun op på 100 og 4 x 100 meter, mens Tyson Gay derudover også stiller op på 200 meter,