Tysker sejrede i dramatisk Paris-Roubaix

John Degenkolb jubler efter sejren i Paris-Roubaix.
Læs mere
Fold sammen

119 år. Så lang tid skulle der gå, før en tysker igen endte øverst på sejrsskamlen i klassikeren over dem alle, Paris-Roubaix. Mens Josef Fischer tog sejren i 1896, viste John Degenkolb sig i år som brostenenes konge.

Med en suveræn spurt satte Degenkolb de andre favoritter til vægs - og han tog dermed sæsonens anden sejr i klassikerne, efter han også kom først over stregen i Milano - San Remo.

Løbet blev præcist lige så dramatisk som forventet på forhånd. Vanvittige styrt, angreb fra alle kanter af feltet og et par udfordrende togbomme bød 'forårsdagen i helvede' blandt andet på.

Fra etapens begyndelse fik ni mand lov til at gå i udbrud. Udover at ligge flere minutter foran feltet en del af dagen spillede lykkeridderne dog ingen rolle, da løbet skulle afgøres.

Tidligt på etapen var et tog ellers lige ved at ødelægge løbet for et par af favoritterne. På en jernbaneoverskæring gik bommene pludselig ned, og et større antal ryttere var tvunget til at vente på, at toget havde passeret. I front blev farten dog sænket, så feltet blev samlet igen.

Et par danskerne kom også i fokus - men den mere uheldige af slagsen. Med 51 kilometer angreb Tinkoff-Saxos Peter Sagan først. Slovakken havde ellers haft maveproblemer tidligere på etapen og var derfor nødsaget til at træde af på naturens vegne. Kort efter angrebet blev feltet ramt af endnu et styrt. Og denne gang røg en ellers velkørende Matti Breschel i tur i brostenene. Siddende midt på vejen med tydelige smerter måtte danskeren udgå.

Dagens næste højdepunkt indtraf knap 15 kilometer senere. Her trak Lars Bak frem i feltet og satte et angreb ind. Han fik faktisk skabt et lille hul, men det ellers lovende angreb fik han hurtigt selv spoleret. I et sving - få øjeblikke efter angrebet var sat ind - kørte danskeren i grøften og ramte flere tilskuere i farten, Bak så dog ikke hårdt ramt ud og var hurtigt oppe på cyklen igen. Herefter kæmpede han en indædt kamp for at komme tilbage til de forreste. Det lykkedes faktisk også, men Lotto-Soudal-rytteren måtte nøjes med en sekundær placering.  

Med danskerne ude af spillet skulle løbet afgøres blandt løbets favoritter. De sidste 30 kilometer blev der angrebet på skift, og Bradley Wiggins var blandt andre med i et af de mest lovende fremstød. Det var dog først, da den ukendte belgier Yves Lampaert 12 kilometer før mål angreb med Greg Van Avermaet på hjul, at det tilbageværende felt for alvor blev sat under pres.

John Degenkolb var den eneste, der formåede at svare igen, da han ene mand stak af sted og fik indhentet de forreste. Lampaert og Van Avermaet virkede dog ikke interesseret i at komme ind på velodrommen ved Roubaix med den spurt-stærke tysker. Gruppen gik en smule i stå, og bagfra kom yderligere fem ryttere op.

I spurten kunne ingen dog hamle op med John Degenkolb, der henviste Zdenek Stybar og Greg Van Avermaet til anden og tredjepladsen. Michael Mørkøv blev bedste dansker et stykke efter.